понеділок, 24 вересня 2018 08:20

В підриві Києва німці звинуватили євреїв

В підриві Києва німці звинуватили євреїв
Пожежа на розі Прорізної і Хрещатика, 1941. Фото: Вікіпедія

В окупованому німцями Києві 24 версеня 1941 року почалися вибухи замінованих радянськими диверсантами будинків на Хрещатику та сусідніх вулицях. Почалася пожежа, яка тривала до 29 вересня. Історичний центр Києва майже повністю був знищений.

Радянське керівництво на чолі зі Сталіним вдалося до застосування тактики "спаленої землі". Закликали населення, партизанський рух, диверсійні групи громити тили німецької армії, підривати мости, рейки, підпалювати ліси, знищувати комунікації ворога, склади та інші об'єкти. У Києві замінували всі важливі об'єкти життєзабезпечення — електростанції, водопровід, об'єкти залізничного транспорту, мости через Дніпро і підступи до них, поштамт, телеграф, всі великі адміністративні будівлі, Успенський собор Києво-Печерської лаври, музей Леніна, оперний театр, окремі великі житлові будинки у центрі міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київському інституту дали ім'я російського імператора

Не існує єдиної точки зору щодо відповідальних за знищення саме історичної частини Києва 1941 року. За однією з версій, підрив Хрещатика і прилеглих вулиць організували підрозділи НКВС. Тільки під Києвом сапери встановили близько ста тисяч протитанкових і протипіхотних мін, шістнадцять кілометрів електризованих загороджень, прилади для вибуху на відстані по радіо. Підрив замінованих київських будинків радянське командування здійснювало дистанційно.

У радянську добу у руйнуванні центра Києва та Успенського собору звинувачували німецьких окупантів. Казали, що вони підірвали і спалили всі будинки на Хрещатику та прилеглих до нього вулицях. Пожежі, яка охопила майже весь Хрещатик і прилеглі вулиці, сприяло те, що більшість будинків мали дерев'яні перекриття і перегородки, а у дровітнях й підвалах зберігалися дрова і вугілля, а на кухнях — гас. 25 вересня німці організували евакуацію мешканців центральних вулиць.

Кількість загиблих під час вибухів невідома. Водночас окупанти звинуватили у підриві диверсантів та євреїв. Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941 року у Бабиному Яру розстріляли майже 34 тисячі євреїв. У вересні були знищені одні з найкращих архітектурних зразків модерну, неоренесансу, неокласицизму і необароко.

Київський політехнічний інститут відкрили 12 вересня 1898 року. Тоді він носив ім'я імператора Олександра ІІ.

Зараз ви читаєте новину «В підриві Києва німці звинуватили євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути