Ексклюзиви
понеділок, 02 серпня 2021 08:20

В Одесі спалахнула епідемія

В Одесі спалахнула епідемія
Одеський міський театр згорів 2 січня 1873 року. Спалахнув газ у нічному годиннику. Автор: archodessa.com

В Одесі спалахнула епідемія чуми 2 серпня 1812-го. За рік померло більше 2,5 тис. людей.

1803 року Одеса була невеликим приморським містечком, оточена сухим степом. Арман Емманюель дю Плессі герцог де Рішельє прибув до Одеси як військовий губернатор Херсонської губернії Російської імперії. Відновив торгівлю через Одеський порт, 5-у частину митних зборів віддавав на розвиток міста. Розквіт зупинила епідемія чуми.

Хвороба ширилася в Стамбулі, на Кавказі та у володіннях Туреччини на річці Дунай. До Одеси її завезли грецькі купці. В готелі для акторів померли три актриси, які купили шалі у греків.

Рішельє зібрав медичну раду і оголосив аварійний стан в місті. Його поділили на 5 частин. Кожну доручили лікарю. Особливі карантинні заклади обладнали в фортеці Одеси і в міській інфекційній лікарні. За день в місті помирало до 20 людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герцог Рішельє перетворив Одесу із села на місто

Заборонили ловити рибу, не приймали нові кораблі торговців, прийшлих завертали до карантинних пунктів на 30-денне спостереження.

Зимових свят тоді не відзначали. Еммануель де Рішельє заборонив жителям виходити з будинків. Воду та продукти одеситам постачали централізовано – до кожного дому двічі на день під'їжджала підвода чи сани. Хліб, крупи, листи обкурювали сіркою. М'ясо занурювали в холодну морську воду, а гроші – в оцет.

У січні 1813-го епідемія пішла на спад. 2656 одеситів померли від чуми. Це десята частина населення міста.

В Одесі урочисто відкрили перший Міський театр 10 лютого 1810-го. Давали одноактну оперу Сергія Вязмітінова "Нове сімейство" і водевіль Якова Княжніна "Траур, або Утішена вдова". Місто отримало право будувати театр за шість років до цього.

Театр припинив працювати 1812-го. Грецькі купці завезли до міста чуму, яка була в Європі. В одеському готелі померли раптово відразу три актриси, які купили шалі і хустки у греків. Після цього російські трупи припинили свої виступи. В ніч на 2 січня 1873 року театр згорів. Пожежа почалася від спалаху газового ріжка, який забули загасити. Відбудували його лише за 11 років.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі спалахнула епідемія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути