понеділок, 19 лютого 2018 16:30

У Мюнхені відкрили меморіальну дошку консулу УНР
5

До 100-річчя української дипломатії у Мюнхені відкрили пам'ятну дошку першому консулу УНР Василю Оренчуку. Її розмістили на будинку, де розташовувалося генконсульство. Василь Оренчук був призначений на цю посаду 15 листопада 1918 року. Участь у відкритті взяв міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Компетенція консульства УНР поширювалася на тодішні землі Баварія, Вюртемберг і Баден. Консульство УНР у Мюнхені припинило роботу внаслідок Раппальського договору і визнання Німеччиною "Радянської України" 21 грудня 1922 року, повідомляє "Історична правда".

У Мюнхені відкрили меморіальну дошку Василю Оренчуку - консулу УНР
Фото: https://www.facebook.com/UKRinMunich/
У Мюнхені відкрили меморіальну дошку Василю Оренчуку - консулу УНР
У Мюнхені відкрили меморіальну дошку Василю Оренчуку - консулу УНР
У Мюнхені відкрили меморіальну дошку Василю Оренчуку - консулу УНР
У Мюнхені відкрили меморіальну дошку Василю Оренчуку - консулу УНР

Генконсульство УНР розташовувалось у Мюнхені за адресою Ainmillerstrasse, 35. Це підтверджується витягом із вуличного кадастру Мюнхена 1919-1924 років. Нині будівля перебуває у приватній власності. Встановлення меморіальної дошки було погоджене власницею будинку, а також відділом захисту пам'яток архітектури міста Мюнхен. Її виготовлено з українського граніту штутгартською фірмою "Еліна-Шт". Нею володіє виходець з України. Зробив дошку безкоштовно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таке враження, що Бандера помер місяць тому — литовський політолог

Могилу Василя Оренчука на місцевому цвинтарі Вальдфрідгоф було ліквідовано. Це сталося через несплату мита за землю могилу 1996 року, проте на цьому місці так і не було розміщено іншого поховання, тому відновлення могили можливе. 2017-го було здійснено оплату мита за землю на могилі на 20 років. Остаточне відновлення могили очікується до кінця 2018 року, повідомили в МЗС.

Саме в Мюнхені провів останні роки життя Степан Бандера. Він проживав під паспортом на ім'я Штефан Попель. За однією з версій, паспорт залишився йому від львівського шахіста Стефана Попеля, який 1944-го покинув Україну. 20 жовтня 1959 року Степана Бандеру поховали на мюнхенському цвинтарі Вальдфрідгоф. Могила Степана Бандери у Мюнхені – об'єкт пристальної уваги української діаспори. 17 серпня 2014 року пам'ятний хрест на могилі Степана Бандери в Мюнхені було зруйновано. Земля на могилі з невідомих причин була перекопана. Цей акт вандалізму було зафіксовано німецькою поліцією, консулом України в Мюнхені та міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.

Зараз ви читаєте новину «У Мюнхені відкрили меморіальну дошку консулу УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути