вівторок, 19 березня 2013 16:59

У Лондоні знайшли масове поховання жертв "чорної смерті"
8

Фото: Фото: medikforum.ru

У Лондоні при прокладанні залізничних колій для швидкісних поїздів був виявлений могильник жертв бубонної чуми 14 століття.

Тринадцять скелетів були знайдені в 5,5-метровій шахті під час розкопок в районі Чартерхаус-сквер. Виявлені поблизу керамічні вироби датуються серединою 14 століття - періодом початку епідемії "Чорної смерті" в Англії.

Фахівці розраховують, що ця знахідка може не тільки розповісти нам більше про катастрофічну епідемію, що забрала життя сотень тисяч людей, але і розкриє деякі таємниці середньовіччя.

Чартерхаус-сквер, де проходили розкопки, розташований в центральній частині сучасного Лондона, проте в 14 столітті цей район знаходився за межами "Старого міста" і вважався "нічийною землею".

Експерти і раніше підозрювали, що в цій частині міста можуть знаходитись масові поховання, однак досі їх точне розташування було невідоме.

Широкомасштабний проект з будівництва мережі залізничних ліній експресу Crossrail охоплює більшу частину міста. Будівництво шляхів ведеться не тільки на поверхні, а й під землею, тому координаторам доводиться консультуватися з археологами.

Оскільки останки були акуратно розкладені в два ряди, археологи вважають, що могильник був викопаний на ранній стадії пандемії, що лютувала в Європі в 1347-53 рр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа римський рятувався від "чорної смерті" вогнем

Згодом епідемія неодноразово поверталася до Британії, однак набагато більш високий рівень смертності змушував влади викидати тіла в братські могили.

"Це одне з найбільш значущих відкриттів: хоча поховання не наймасштабніше, воно може дати більше інформації про той історичний період", - стверджує археолог Джей Карвер.

"Ці скелети відкривають завісу над середньовічним Лондоном, дозволяючи нам більше дізнатися про життя британців в ті часи, - говорить Нік Елсден, один з фахівців з проекту Crossrail. - Наприклад, тяжка фізична праця позначилася на стані кісток. Також ми зможемо зрозуміти багато чого про дієту, здоров'я і фізичну будову мешканців міста тієї епохи".

Нарешті, зібрані зразки ДНК, можливо, допоможуть пролити світло на те, як розвивалися штами чумної палички протягом століть.

В останні роки в Лондоні було зроблено кілька несподіваних знахідок.

Серед іншого, неподалік від станції метро Ліверпуль-стріт в 2011 році було виявлене ще більш велике масове поховання, а також доісторична дорога і величезні уламки бурштину.

Археологи з Лондонського музею, які співпрацюють з проектом Crossrail, мають намір продовжувати розкопки з метою знайти нові могили, можливо, навіть більш ранніх періодів.

Зараз ви читаєте новину «У Лондоні знайшли масове поховання жертв "чорної смерті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути