середа, 03 грудня 2014 18:19

В Лівані археологи розкопали найбільший моноліт в історії

В Лівані археологи розкопали найбільший моноліт в історії
Моноліт з Баальбека

Під час розкопок в ліванському місті Баальбек (в давнину - Геліополь) вчені з Німецького археологічного інституту виявили величезний моноліт довжиною 19 метрів.

Судячи зі збережених руїн періоду римського панування, починаючи з 27 р. до н.е. і аж до II ст. н.е., на території міста велося активне будівництво трьох великих і кількох малих храмів. Сучасних дослідників вражає розмах античних споруд.

Для фундаменту святилища Юпітера використовувалися блоки довжиною 19 метрів. До наших днів збереглася лише частина споруди, що складається з шести колон і 27 гігантських блоків. Матеріал для храму видобувався в околицях Геліополя.

Нещодавно знайдений моноліт, вага якого становить приблизно 1650 тонн, є найбільшим з відомих будівельних блоків. Його довжина становить 19,6 метри, ширина - 6 метрів, висота - 5,5 метра. Він був частково закопаний в безпосередній близькості від ще одного гіганта - блоку Хаджар-аль-Хібла, вага якого становить не менше 1000 тонн.

Для вчених залишається загадкою технологія пересування та укладання настільки величезних каменів. У заяві експедиції підкреслюється: "Оскільки він має відносно гладку поверхню, блок могли переміщувати. При цьому на камені не залишилося слідів від спроб розрізати його на частини".

Вапняковий кар'єр розташований на відстані півкілометра від храмового комплексу. Частина монолітів, включаючи виявлений, так і не була використана в будівництві храмів.

Зараз ви читаєте новину «В Лівані археологи розкопали найбільший моноліт в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути