пʼятниця, 19 квітня 2013 19:42

В особі Міхновського соціалісти бачили "нового Бонапарта"

Автор: Фото: r-zhakhiv.vkursi.com
 

Українські соціалісти на початку 20 століття боялися ідей ідеолога українського націоналізму Миколи Міхновського. Таку думку висловив історик Федір Турченко на відкритті пам'ятника Міхновському у його рідному селі Турівка.

Зокрема, історик вважає, що ідею розбудови українського війська Михайло Грушевський та Володимир Винниченко відкинули, боячись в особіМіхновського "нового Бонапарта".

"Це абсурд - боятися нового Бонапарта в державі, яка навіть не має власної армії", - говорить Турченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На відомому фото Миколи Міхновського насправді зображений його брат

Історик окремо зупинився на позиції Міхновського і Грушевського на початку 20 років. Тоді вони обидва повернулися в Україну. Грушевський - з Австрії, Міхновський - з Кубані. Перший - щоб втілити свої ідеї за умов радянської влади, другий - щоб отримати дозвіл на виїзд за кордон, розчарувавшись у новому ладі. Грушевський помер в агонії у вигнанні 1934-го, Міхновський - найімовірніше, наклав на себе руки в 1924-му, усвідомивши, що й на еміграції український рух не матиме розвитку.

"Є версія, що Міхновському почали розповідати, що в еміграції йде гризня між собою і там також не все добре. Тож він приїхав, щоб себе реалізувати. Грушевський же приїхав із переконанням, що радянська влада реалізовує ідею, про яку він все життя думав і яка йде ще від його попередника - від Драгоманова. Він, звісно, зробив великий внесок у розвиток української думки, але будь-яка ідея хороша для певного часу. Часом якщо переносити її на сучасність, то вона перетвориться на свою протилежність. Так і Грушевський приїхав сюди, щоб реалізувати свою ідею автономії України у федеративній республіці. За кордоном він знав, що є якась Україна, українська радянська, яка має свою столицю і конституцію. Він приїхав сюди, щоб запропонувати більшовикам свої погляди", - повідомив Турченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачника згадали біля могили Миколи Міхновського

Федір Турченко підкреслює наскільки раніше за Грушевського Міхновський зрозумів до чого призведе радянська система, і нагадує як закінчив своє життя Грушевський:

"Вся його школа, всі учні були знищені. Мало того, сім'я була знищена. Тобто проект Грушевського, який ґрунтувався на національній соціалістичній ідеї, зазнав краху. Нам сьогодні шкода не тільки Грушевського і не так Грушевського, як ті мільйони людей, які стали жертвами сліпоти наших політиків".

Окремо історик зупинився на відомому факті, коли Михайло Грушевський назвав Миколу Міхновського фашистом. Він розповів, що навколо цього моменту не варто спекулювати, адже "поняття фашизму в 1925 році - це не поняття націонал-соціалізму в 1933-му чи тим більше 1945-му. Спочатку це був масовий популістський рух в Італії, який міг вилитися у невідомо що".

Зараз ви читаєте новину «В особі Міхновського соціалісти бачили "нового Бонапарта"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути