вівторок, 09 квітня 2013 16:04

"Він повернувся у рідне село" - відкрили другий в Україні пам'ятник Міхновському
6

Фото: Фото: Ольга Скороход
"Микола Міхновський повернувся у своє рідне село. Повернувся не як бандит, яким його намагалася зобразити Москва, а як шанований земляками державний діяч. Це одне з тих див, свідками якого ми є", - зазначив на відкритті голова клубу "Холодний Яр" Роман Коваль

У селі Турівка, що на Київщині, на подвір'ї школи 5 квітня відкрили пам'ятник ідеологу українського націоналізму Миколі Міхновському. Турівка є батьківщиною Міхновського, адже тут він народився і тут довгі роки був священиком його батько Іван.

"Микола Міхновський повернувся у своє рідне село. Повернувся не як бандит, яким його намагалася зобразити Москва, а як шанований земляками державний діяч. Це одне з тих див, свідками якого ми є", - зазначив на відкритті голова клубу "Холодний Яр" Роман Коваль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На похоронах Міхновського було всього одинадцять осіб"

Це другий в Україні пам'ятник Міхновському - перший був встановлений над його могилою на Байковому цвинтарі. Крім того, є погруддя Миколі Міхновському на барельєфі на вулиці Братів Міхновських у Львові.

Ідея встановити в Турівці пам'ятник Миколі Міхновському належить професорові Анатолію Доценку. Пам'ятник є бюстом, виконаним зі штучного каменю - сірого граніту. Робота над твором продовжувалася три місяці. Образ взятий з відомої фотографії Миколи Міхновського. Найважче, за словами автора пам'ятника, молодого скульптора Дмитра Чуба, було відтворити знак присяжного повіреного, яким працював Міхновський у то час, коли було зроблене фото.

"Були різні задумки, але я зупинився саме на цьому варіанті. Перший ескіз всім сподобався і я вирішив більше нічого не змінювати", - розповів Чуб у коментарі.

На зауваження, що на скульптурі Міхновський виглядає худішим, ніж на фото, організатори жартували, що таким є бачення автора.

Погруддя освятив священик УПЦ КП о. Олег зі Згурівки. На мітингу також виступали сільський голова Турівки Валентин Волочнюк, голова ОУН (д) Павло Дорожинський, Осип Барецький з Німеччини, голова Руху Василь Куйбіда, професори Сергій Литвин та Анатолій Доценко, краєзнавець Олег Гаврильченко з Лубен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це був Гітлер без жахливих наслідків" - правнук розповів про творця українського націоналізму

Історик Федір Турченко, автор монографії про Міхновського розповів:

"Чим більше я працював над історією цієї людини, яка зробила внесок у розбудову України, тим більшою здавалася її постать як ідеолога і політика. Сьогодні про Міхновського знають, але не всі. А сьогодні він актуальний як ніколи. Ще потрібно багато чого зробити, поки дійдемо до того, щоб досягнути того ідеалу, до якого він прагнув. І ми обов'язково дійдемо до тієї мети, що Україна буде належати українському народу, i не лише чистокровним українцям, а всім, хто її любить, служить їй і пов'язує своє майбутнє з Україною".

По завершенню меморіального мітингу всі перейшли до школи, де відбулася  науково-практична конференція, присвячена життю і діяльності Миколи Міхновського.

Зараз ви читаєте новину «"Він повернувся у рідне село" - відкрили другий в Україні пам'ятник Міхновському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути