вівторок, 26 січня 2021 13:08

В лісі виявили архів повстанців

В лісі виявили архів повстанців
В лісі знайшли невеликий архів повстанців із письмовими та рукописними документами Фото: Канал 402

У лісі неподалік села Тисів та міста Болехів Івано-Франківської області пошуковці знайшли архів УПА. Він зберігався в ящику з-під кулеметних дисків понад 70 років.

На архів за допомогою металошукача натрапили активісти пошуково-історичного клубу "Тустань". Усередині ящика знайшли рукопис, різноманітні брошури та посібник для військових "Бойовий статус піхоти", інформує портал Kurs.

"Ящик був на глибині, стояв вертикально – тобто був захований, а не закинутий", – припустив голова первинної організації клубу Віктор Савчук.

Відомо, що 1944 року в тому місці базувалася сотня УПА "Вікторія". Інформації про неї збереглося мало. Спогадами про сотню з активістами поділилася жителька Болехова 100-літня Катерина Гаврилів. Вона була в УПА медсестрою та контактувала з її представниками.

Архів передали в Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби ім. Степана Бандери. Крихкі речі спробують зберегти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували архів повстанців, який виявили у відкопаному бідоні

Нещодавно історик Олександр Алфьоров разом із дружиною виявив старовинні рукописні записи українських народних пісень, календарно-обрядової поезії, легенд та загадок у макулатурі з Чернігівщини. Усе це назвав дивовижною етнографічною знахідкою.

Зараз ви читаєте новину «В лісі виявили архів повстанців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути