середа, 25 квітня 2012 13:40

У Киргизстані рятують стародавній храм

У Киргизстані древньому храму Будди поблизу Бішкека загрожує зникнення.

Храм був виявлений в 2007 році на північному сході села Червона Річка, що в 30 кілометрах від столиці Киргизстану, на руїнах середньовічного міста Невакет. Над археологічним експонатом був побудований дах на кошти міжнародних донорів, однак його знесло після сильного вітру, а для відновлення захисту від опадів у археологів коштів немає.

З цією проблемою вчені звернулися до парламенту Киргизстану, і один з депутатів відгукнувся на їх звернення. Він вирішив допомогти у порятунку древнього храму Будди, виділивши особисті кошти на будівництво даху для історичної пам'ятки, повідомляє прес-служба парламенту.

У минулому році в городище Невакет археологи розкопали глиняну статую Будди, що сидить в позі лотоса, величиною в два людські зрости. Скульптура розташована у вівтарній ніші святилища, вона збереглася до висоти однієї третини торса.

Некрополь Невакет (в перекладі з перської - нове місто) стояв на лінії Великого шовкового шляху. Існував в 8-10 століттях, зник з незрозумілих, поки, причин. У ті далекі часи, за словами вчених-археологів, які ведуть розкопки, площа цього міста, становила кілька десятків гектарів.

Невакет був містом не лише торговельним, але й релігійним, багато світових конфесій було представлено там - буддизм, зороастризм, християнство, іслам. Розкопки веде киргизько-російська археологічна експедиція.

Зараз ви читаєте новину «У Киргизстані рятують стародавній храм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути