Ексклюзиви
вівторок, 19 листопада 2019 08:20

В космічному кораблі слухали гімн України

В космічному кораблі слухали гімн України
В космос Леонід Каденюк взяв із собою тризуб, "Кобзар" та український прапор. Фото: www.bukinfo.com

Експедиція міжнародного екіпажу американського космічного човна "Колумбія" розпочалась 19 листопада 1997 року. Вперше полетів космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

Окрім українця, полетіли космонавти з США та Японії. В космос Леонід Каденюк взяв із собою тризуб, "Кобзар" та український прапор, двічі вмикав гімн України. Каденюк провів у космосі 15 діб 16 годин 35 хвилин та 1 секунду. Під час польоту виконував біологічні експерименти з трьома видами рослин: ріпою, соєю і мохом.

"Наша планета дуже красива. І дуже маленька. Облетіли її за півтори години. Коли дивився в глибини Всесвіту, виникали думки про переміщення і інші галактики. Простір там ідеальний" - каже про свій політ Каденюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні з'явився пам'ятник космонавту Каденюку

Леонід Каденюк народився у селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області у сім'ї вчителів. Закінчив Чернігівське вище авіаційне училище та Центр підготовки льотчиків-випробувачів. Отримав кваліфікацію космонавта-випробувача. 14 років працював випробовувачем багаторазової космічної системи "Буран". Закінчив літакобудівельний факультет Московського авіаційного інституту. 1995-го Каденюка відібрали в групу космонавтів Національного космічного агентства України. За рік почав готуватися до польоту на американському космічному кораблі "Колумбія".

Після польоту став депутатом Верховної Ради. Вдруге не балотувався. Останні роки був президентом Аерокосмічного товариства України. Мав звання Героя України. Помер торік під час пробіжки в парку "Царське село" в Печерському районі столиці. У нього стався серцевий напад.

Першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку встановили пам'ятник у його рідному селі Клішківці Чернівецької області.

Зараз ви читаєте новину «В космічному кораблі слухали гімн України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути