четвер, 23 травня 2019 08:21

У Києві створили дерев'яний літак

У Києві створили дерев'яний літак
Перший український літак "Кудашов-1" виконав політ 23 травня 1910-го Фото: Вікіпедія

Свій перший політ виконав літак "Кудашов-1" у Києві 23 травня 1910 року. Його побудував професор Київського політехнічного інституту Олександр Кудашов.

Це був біплан з дерева завдовжки 10 м. Мав розмах крил 9 м і вагу 420 кг. Він пролетів кілька десятків метрів та здійснив посадку. Політ відбувся всього через 2 місяці після першого польоту російського льотчика Михайла Єфімова на французькому літаку "Фарман-IV".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший у світі літак схвалив імператор

Досягнення Кудашова не визнали. Мотивували тим, що політ виконаний без попереднього повідомлення і на льотному полі не перебувала належна кількість спостерігачів із Санкт-Петербурга.

Тільки в ХХІ столітті розробку Кудашова визнали історики авіації.

Відбувся політ першого у світі 4-моторного літака "Російський витязь'' 13 травня 1913-го. Його спроектував киянин Ігор Сікорський.

Став прототипом бомбардувальників і транспортних літаків. Чотирьохмоторний літак називався "Гранд", але перейменований в "Великий Російсько-Балтійський", а в кінці червня — в "Руський Витязь". Конструктор Сікорський створив його як дослідний літак для стратегічної розвідки зимою 1912—1913 років. Прямим його продовжувачем є літак "Ілля Муромець", перший екземпляр якого був побудований в жовтні 1913 року.

Зараз ви читаєте новину «У Києві створили дерев'яний літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути