Ексклюзиви
понеділок, 31 травня 2021 16:52

В Ізраїлі розкопали базиліку, споруджену за Ірода

В Ізраїлі розкопали базиліку, споруджену за Ірода
Розкішні колони базиліки мали близько 13 м. у висоту Фото: Yoli Shwartz Israel Antiquities Authority

В ізраїльському місті Ашкелон археологи розкопали залишки великої римської базиліки, побудованої близько 2 тис. років тому.

Уперше на будівлю натрапив в 1920-х британський археолог Джон Гарстанг, але розпорядився її законсервувати. Розкопки відновили лише нещодавно, повідомляє The Jerusalem Post.

Сучасні фахівці встановили, що будівля мала головну залу та дві бічні частини. Залу оточували мармурові колони із капітелями, на яких було зображено рослинний орнамент та римського орла.

Неподалік базиліки також розкопали невеликий театр - Одеон. Виявили монети та скульптури часів царя Ірода Великого. Скульптури зображали єгипетську богиню Ісіду та богиню перемоги Ніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не той Вифлеєм. Археологи доводять, що Ісус Христос народився в іншому місці

Останні знахідки та свідчення давнього історика Йосипа Флафія дозволили вченим припустити, що будівлю побудували саме за часів правління царя Іудеї Ірода, який прийшов до влади за підтримки римлян. Споруду перебудували за 100-200 років після того. Найбільших змін вона зазнала за часів правління римського імператора Септимія Севера (193-211).

Історики також пояснили, що базиліку не використовували з релігійною метою. Там займалися торгівлею, веденням ділових, громадських і судових справ. Християни надихнулися її архітектурним стилем пізніше.

Базиліку назвали однією з найбільших в Ізраїлі. Вона "загинула" 363 року, коли сильний землетрус зруйнував усе давнє місто Ашкелон. Місто відродили за часів арабського панування.

Нещодавно усередині ранньохристиянської базиліки в грецьких Салоніках археологи виявили могилу германського воїна зі зброєю. Поховання назвали незвичайним.

Залишки базиліки V ст. розкопали ще 2012 року. Її надбудували над давнішою каплицею, яку вважають найдавнішою в Салоніках. Під південним проходом побачили сім цегляних гробниць, в яких, імовірно, ховали важливих для міста осіб.

Відкрита гробниця містила рештки дорослого чоловіка, похованого зі зброєю - наконечником списа, щитовим умбоном та коротким зігнутим мечем. Фахівці пояснили, що таку зброю використовували в римській кавалерії протягом III - V ст. Але меч зігнули навмисно Це було рідкісним явищем для міських жителів Греції та римлян, натомість звичним для кельтів та германців. Згинання меча вважалося язичницьким ритуалом, тому знайти подібний артефакт у могилі під християнською базилікою виявилося неочікуваним.

Виняток жителі міста могли зробити через високе звання, яке чоловік мав в армії. Імовірно, він був романізованим готом або представником іншого германського племені та служив найманцем в імперських військах.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі розкопали базиліку, споруджену за Ірода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути