вівторок, 18 травня 2021 15:02

У церкві виявили поховання воїна-язичника

Усередині ранньохристиянської базиліки в грецьких Салоніках археологи виявили могилу германського воїна зі зброєю. Поховання назвали незвичайним.

Залишки базиліки V ст. розкопали ще 2012 року. Її надбудували над давнішою каплицею, яку вважають найдавнішою в Салоніках. Під південним проходом побачили сім цегляних гробниць, в яких, імовірно, ховали важливих для міста осіб, пише The History Blog.

Автор: thehistoryblog.com
  Воїна ховали із зігнутим мечем, вістрям списа та щитовим умбоном
Воїна ховали із зігнутим мечем, вістрям списа та щитовим умбоном

Нещодавно відкрита гробниця містила рештки дорослого чоловіка, похованого зі зброєю - наконечником списа, щитовим умбоном та коротким зігнутим мечем. Фахівці пояснили, що таку зброю використовували в римській кавалерії протягом III - V ст. Але меч зігнули навмисно Це було вкрай рідкісним явищем для міських жителів Греції та римлян, натомість звичним для кельтів та германців. Згинання меча вважалося язичницьким ритуалом, тому знайти подібний артефакт у могилі під християнською базилікою виявилося неочікуваним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідили давнє поховання, вирізане в скелі

Виняток жителі міста могли зробити через високе звання, яке чоловік мав в армії. Імовірно, він був романізованим готом або представником іншого германського племені та служив найманцем в імперських військах - таких бійців називали foederatus. Це латинське слово походило від терміну foedus, який означав "угода про взаємодопомогу між Римом та іншим народом". Люди такого статусу могли отримати від римлян гроші, землю та титули в обмін на військову службу.

Також неподалік гробниці археологи виявили давні монети. Можливо вони допоможуть, зрозуміти коли саме жив солдат.

Автор: thehistoryblog.com
  Згинання меча вважається язичницьким обрядом
Згинання меча вважається язичницьким обрядом
Нещодавно на Корсиці виявили давній некрополь із залишками людей, похованих у великих амфорах.

На знахідку археологи натрапили в муніципалітеті Л'Іль-Русс. Їм вдалося розкопати 40 гробниць зі скелетами дорослих людей, дітей та немовлят. За словами вчених, некрополь використовували між III - V ст. н.е. - у часи занепаду Римської імперії.
Зараз ви читаєте новину «У церкві виявили поховання воїна-язичника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути