Ексклюзиви
понеділок, 30 листопада 2015 13:07

У Греції знайшли рештки слона, яким понад 300 тисяч років

Фахівці зі служби палеоантропології і спелеології Міністерства культури Греції та Тюбінгенського університету під час розкопок стоянки Маратуса-1 знайшли майже повний скелет слона. Сліди на кістках дозволяють стверджувати, що слон став жертвою мисливців.

Автор: Greek Ministry of Culture
 

Маратуса-1 належить до періоду нижнього палеоліту і, можливо, це найдавніше поселення людей, відкрите археологами на території Греції. Воно знаходиться на Пелопоннесі, неподалік від міста Меголополіс. Поселення знайшли в кар'єрі, де відкритим способом видобували вугілля. Серед знахідок є кам'яні знаряддя, рештки тварин (гризунів, птахів, амфібій, рептилій, молюсків і комах), а також рослин. Кістки слона, знайдені під час розкопок, належать прямобивневому лісовому слонові. Такі слони мешкали в Європі в середньому і пізньому плейстоцені (781 000-50 000 років тому). Як вважають вчені, слона з Маратуси-1 убили в період між 300 і 600 000 років тому. На кістках були знайдені характерні сліди від кам'яних знарядь, якими обробляли тушу і відокремлювали шматки м'яса.

Автор: Greek Ministry of Culture
 

Дослідники вважають, що розкопки в Маратусі дуже цікаві, оскільки про палеоліт Греції відомо поки значно менше, ніж про інші періоди кам'яного віку, не кажучи вже про часи класичної античності. Тим часом, у цьому регіоні пролягає один із ймовірних маршрутів переселення людей в Європу. А також там в льодовикову епоху, ймовірно, існував так званий рефугіум, де під час періодичних зледенінь зберігалися флора, фауна і місцеві мешканці.

Зараз ви читаєте новину «У Греції знайшли рештки слона, яким понад 300 тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути