понеділок, 12 лютого 2024 05:30

У центрі Києва збудували ядерний реактор

У центрі Києва збудували ядерний реактор
12 лютого 1960-го збудували перший український ядерний реактор. Фото: УНН

12 лютого 1960-го в Києві запрацював перший український ядерний реактор.

Його збудували у Київському інституті ядерних досліджень НАН України. Спорудження тривало три роки. Використали велику кількість особливого бетону, який був у 2-2,5 раза важчий за звичайний. У розчин для цього додавали обрізки арматури, стружки і карбіду бору. Спеціальний бетон поглинав ядерне випромінювання і забезпечував біологічний захист.

Реактор розробила команда фізиків на чолі з академіком Ігорем Курчатовим. Метою проєкту було отримати потужний потік нейтронів. Його використовували для інших експериментів. Також реактор виробляв різні ізотопи, які потрібні були у промисловості та медицині.

Київський реактор мав унікальний комплекс гарячих камер. У герметичних боксах за допомогою маніпуляторів оператор, спостерігаючи крізь спеціальне скло, дистанційно міг обробляти зразки. Їх опромінюють у спеціальних дослідницьких каналах реактора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На воду спустили перший атомний підводний човен

2010-го ядерний реактор в Київському інституті ядерних досліджень НАН України модернізували. На ньому встановили сучасні системи управління та захисту. Створили нове сховище для відпрацьованого ядерного палива.

Атомне ядро літію вперше розщепили у Харкові 10 жовтня 1932-го. Експеримент провів фізико-технічний інститут. Ним започаткували ядерну фізику.

За рік після заснування установи 1929-го молоді українські вчені Антон Вальтер, Георгій Латишев, Олександр Лейпунський і Кирило Синельников утворили "високовольтну бригаду".

Зараз ви читаєте новину «У центрі Києва збудували ядерний реактор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути