четвер, 17 вересня 2015 10:45

В Японії археологи знайшли сліди давнього цунамі

В Японії археологи знайшли сліди давнього цунамі
Фото: telegraf.com.ua

У Японії археологи під час розкопок біля селища Хігасідорі виявили сліди цунамі, що стався 2 тисячі років тому. На думку вчених, хвилі могли досягати 11 метрів у висоту.

За інформацією видання Кіодо, група археологів з університету Тохоку виявила сліди давнього цунамі. Фахівці вели розкопки біля населеного пункту Хігасідорі в префектурі Аоморі на півночі острова Хонсю на замовлення енергетичної компанії Tohoku Electric Power Co. Енергетиків цікавили потенційні небезпеки, які можуть загрожувати працюючим АЕС. Розкопки виявили два нанесених шари грунту, що складаються з піску і глини, на висоті понад десять метрів над рівнем моря. Перший шар датується початком нашої ери, вік другого наближається до ІХ століття. За словами ґрунтознавців, така ширина шарів могла бути нанесена хвилею висотою до одинадцяти метрів.

Відкриття вчених змусить працівників енергетичного комплексу внести корективи в плани у включення атомної підстанції. Для захисту ядерного об'єкту від стихії Tohoku Electric Power Co на шляху потенційного цунамі зводять 16-метровий бар'єр. Додаткову небезпеку несе сейсмічна активність в області Хігасідорі.

Зараз ви читаєте новину «В Японії археологи знайшли сліди давнього цунамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути