Ексклюзиви
субота, 24 березня 2018 08:20

Помираючій королеві Єлизаветі І грали музиканти

Помираючій королеві Єлизаветі І грали музиканти
Королева Англії та Ірландії Єлизавета І. Фото: Вікіпедія

24 березня 1603 року 69-річна королева Англії та Ірландії Єлизавета І померла уві сні в своєму Річмондському палаці у Лондоні. Тіло королеви забальзамували і поховали через місяць — 28 квітня. Труну у Вестмінстерське абатство везли на катафалці, запряженому четвіркою білих коней та прикрашеному чорним оксамитом. Єлизавету І поховали поруч із Марією Стюарт.

Єлизавета Тюдор народилася 7 вересня 1533 року. Батько - англійський король Генріх VIII стратив її матір - Анну Болейн за перелюбство. Насправді просто хотів одружитися із новою коханкою. 3-річну Єлизавету оголосили незаконно народженою і виховували поза палацом. Коли її брат та сестра по батькові король Едуард VI та королева Марія I Кривава померли, 25-річній дівчині одягли англійську корону. Перш за все вона позбулася суперниці — ще однієї сестри по батькові - Марії Стюарт. Вона теж претендувала на престол. Марію Стюарт стратили за змову про захоплення влади. За правління Єлизавети Англія стала могутньою морською державою. Королева заохочувала не тільки будівництво флоту, але й грабунки кораблів іспанців — ворогів Англії. Відокремила англійську протестантську церкву від Риму, сприяла розвитку промисловості і торгівлі. Вона так і не вийшла заміж — не хотіла ділити владу із чоловіком. А після того, як віспа спотворила її обличчя, сказала - "Мій чоловік - Англія, діти - мої піддані. Бажаю, щоб на моїй гробниці написали: "Жила і померла королевою і незайманою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російського імператора Миколу II змусили зректися престолу більшовики

Королева після 50 років стала розуміти, що її зовнішність вже не така приваблива. Щоб це приховати, вдягала дорогі, багато прикрашені сукні, на обличчя наносила товстий шар пудри, щодня змінювала яскраво-руді перуки. Через любов до солодощів зуби повністю зіпсувалися і повипадали.
У лютому 1603 року королева все частіше скражилася на біль у боці, шлунку, головні болі, зміни настрою. Не дозволяла оглядати себе лікарям. Впала в депресію, не виходила із кімнати. Через місяць королева так ослабла, що підлогу слуги встелили подушками – аби вона не забилася, падаючи. Знесилену жінку поклали на ліжко. Музиканти заграли спокійну мелодію, а архієпископ читав молитви. О 3 ночі Єлизавета І померла уві сні. Через годину Таємна Рада проголосили племінника королеви - Якова VI Шотландського королем Яковом I Англії.

11 липня 1538 року Папа Римський Климент VII (1536–1605) відлучив від Церкви короля Англії Генріха VIII Тюдора (1491–1547). Той вимагав розлучення з Катериною Арагонською. Причина – жінка не могла народити йому спадкоємця. Мав коханку – придворну фрейліну Анну Болейн. Після відмови Папи король оголосив про припинення стосунків із Римом. Створив власну церкву – англіканську. Одружився з Анною. Через три роки запідозрив її у зраді й наказав стратити. Пізніше Генріх мав ще чотирьох дружин.

Зараз ви читаєте новину «Помираючій королеві Єлизаветі І грали музиканти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути