Ексклюзиви
субота, 11 листопада 2023 11:51

Помер митрополит

Помер митрополит
Митрополита Андрея Шептицького поховали у підземеллі собору святого Юра Фото: radiosvoboda.org

Предстоятель Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький помер 1 листопада 1944 року. За мудрі настанови, меценатську діяльність митрополита прозвали українським Мойсеєм.

Звістка про трагічну подію застала ченців за півгодини після його смерті.

"В тій хвилі аж хотілось кричати – люди, то тільки сон. Він ще обудиться і буде жити для нас – але хвиля не позволяла на той оклик", - наводить спогади отця Тита Процюка Релігійно-інформаційна служба України.

"Заснув у Господеві наш дорогий Митрополит. Завтра перевозять до катедри, а в неділю – уложення до гробу в підземеллях Юра. Сама смерть наступила з приводу паралічу нервових центрів мозку – ніщо вже не міг їсти. А останні дні не мав свідомості", - писав рідний брат Климентій Шептицький.

Похорон пройшов в окупованому більшовиками Львові під пильним наглядом агентів КДБ. Тіло владики перенесли з каплиці митрополичих палат у Собор святого Юра 2 листопада. Тоді ж провели Службу Божу і Панахиду. За 3 доби, в останній день похорону Митрополита взяло участь 7 єпископів, близько 200 священників, 100 монахів та монахинь, понад 10 тис. людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрею Шептицькому поставили ще пам'ятник за життя

Під час проповіді на Божественній Літургії митрополит Йосип Сліпий вимовив: "Від нас зажадав Господь Бог жертв, думаю, що то найбільшу, яку приносимо в тих часах за волю і благословення в змаганнях нашого многострадального народу".

Митрополит Андрей Шептицький доклав чимало зусиль для возвеличення греко-католицької церкви, підтримував українські культурно-просвітницькі товариства, громадські кооперативи. Захищав українців в Австро-Угорському парламенті, згодом від поляків, нацистів та більшовиків. Власним коштом заснував Національний музей у Львові. Надавав стипендії талановитим українцям, посилав їх на навчання за кордон. Підтримував сиріт та знедолених. Під час Другої світової війни переховував євреїв. Мав велику шану та повагу від українського народу та багатьох іноземних громадян.

Предстоятель Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький звернувся з останнім словом до оточення за день перед смертю.

"Наша Церква буде знищена, розгромлена большевиками. Але держіться, не відступайте від віри, від святої Католицької церкви. Тяжкий досвід, який впаде на нашу церкву є хвилевий. Я виджу відродження нашої церкви. Вона буде гарніша, величавіша від давньої та буде обіймати цілий наш народ. Україна увільниться зі свого упадку та стане державою могутньою, з'єднаною, величавою, яка буде дорівнювати другим високо розвинутим і цивілізованим державам світу. Мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода пануватимуть в ній", - вимовив він.

Зараз ви читаєте новину «Помер митрополит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути