четвер, 07 липня 2016 18:40

"Улюблений вид спорту в Польщі - засуджувати українську сторону" - Петро Тима

"Улюблений вид спорту в Польщі -  засуджувати українську сторону" - Петро Тима

Голова Об'єднання українців у Польщі, Петро Тима, дав коментар з приводу листа польських Президентів до українців.

На думку діяча, на разі історичні питання польсько-українських відносин переживають не найкращі часи. У порівнянні з ситуацією 2003-2013 років помітний відчутний регрес. Пише видання Wiadomosci.Pl.

"Польський Сейм, з ініціативи "Права і Справедливості" (PiS), має на меті ухвалити закон , який визнає Волинську трагедію геноцидом. Після таких намірів українські інтелектуали звернулися до польських парламентарів , аби вони "не приймали незбалансовані рішення, які були б корисні лише нашим ворогам". На що 200 депутатів PiSу відповіли, що головними проблемами у відносинах Києва та Варшави є українська історична політика. "

На думку Петра Тима , лист Президентів Польщі являється дуже добрим і виваженим. "Так, повинен вестися діалог", - говорить Тима.

На доказ того, що Об'єднання українців у Польщі намагається підтримувати цей діалог, вказує те, що він був ініціатором спільно зі Світовим союзом солдатів Армії Крайової міжнародних семінарів істориків "Росія - Україна. Складні питання". У 2013 році організація брала участь у вшануванні річниці Волинської трагедії "Спільна акція примирення".

"Нині Волинську трагедію використовують політично. Росія є елементом інформаційної війни , а частина польських громадян і політиків, свідомо чи ні, є також елементом цієї війни проти України", - говорить Петро Тима.

На думку Тима, мова якою говорять у Польщі про українську сторону стала націоналістичною та шовіністичною. "Таке вираження пропонує не діалог, а наказ," - говорить пан голова.

"Не випадково цього року під час традиційних заходів 26 червня, присвячених пам'яті петлюрівцям у Перемишлі, стався напад радикально налаштованих людей на релігійну процесію."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки вибачилися перед українцями

"Улюблений вид спорту в Польщі - засуджувати українську сторону і невміння розпізнати, як у Польщі злочинно маніпулюють Волинською трагедією. Ці фактори призводять до того, що утворюється прірва."

За словами голови Об'єднання, визнання Волинської трагедії геноцидом не принесе нікому користі.

Нагадуємо, що після засідання круглого столу істориків та громадських діячів "Польсько-українські відносини сьогодні: провокації, виклики та пошук порозуміння" учасники написали Звернення до Вищих органів влади в Україні , а також до Сейму Республіки Польщі. У Зверненні історики та активісти запропонували створити експертну групу з істориків пошуку польсько-українського порозуміння, профінансувати дослідження україно-польських відносин та збереження української національної пам'яті.

Учасники також висловили ініціативу з приводу визнання факту окупації українських земель у ХХ ст. та прийняття Закон України "Про депортацію українців Закерзоння 1944-1951 рр." Особливу увагу учасники засідання приділяють у Зверненні належної реакції на прояви ксенофобії до українців на території Польщі та в інших країнах.

Зараз ви читаєте новину «"Улюблений вид спорту в Польщі - засуджувати українську сторону" - Петро Тима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути