середа, 29 квітня 2020 11:12

Українського командира засудили до розстрілу

Українського командира засудили до розстрілу
Ярослав-Дмитро Вітовський склав перший дисциплінарний статут УПА. Фото: 100krokiv.info

Командира УПА 27-річного Ярослава-Дмитра Вітовського розстріляли в Києві 29 квітня 1947-го. Був сином українського військового та політичного діяча Дмитра Вітовського.

До ОУН Вітовський-молодший приєднався ще студентом 1939-го. Керував осередком підпілля на географічному факультеті Львівського університету. Після окупації Західної України Червоною армією був мобілізований до її лав. Навчався на льотчика. За декілька місяців до початку німецько-радянської війни повернувся до Львова, отримавши відпустку. Відтоді до армії не повернувся. Працював у господарстві митрополита Андрея Шептицького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Український народ ніколи не змириться з польським поневоленням"

За 2 роки приєднався до УПА. Узяв псевдонім "Зміюка". Займався вишколом старшин в околицях гори Магура. Склав дисциплінарний статут УПА. Згодом став комендантом Військово-польової жандармерії УПА у Станіславській - тепер Івано-Франківській - області. Пізніше - командиром тактичного відтинка УПА "Маківка". Керував загонами Першого словацького рейду, що мав провести антикомуністичну пропагандистську роботу у Словаччині. Згодом повернувся в Україну.

1946 року воїни мали перешкоджати проведенню радянською владою "виборів" до Верховної ради СРСР у Західній України. Виконуючи завдання з протистояння "Великій блокаді" НКВС, загін Вітовського потрапив у засідку біля села Кам'янка Сколівського району на Львівщині. Чекісти схопили важкопораненого чоловіка, вилікували та намагалися витягти свідчення, яких не надав навіть під тортурами. Справу Вітовського як радянського військового передали до трибуналу. На ньому заявив, що основне завдання організації - боротьба з чекістами, а не Червоною армією. Засудили до розстрілу та позбавили офіцерського звання.

1 листопада 1918-го українці захопили владу у Львові. Очолив повстання cотник УСС Дмитро Вітовський. Місто належало до Австро-Угорської імперії. У жовтні 1918-го імператор Карл І оголосив про перетворення монархії на федерацію народів. Національні рухи отримали можливість створити незалежні держави.

Зараз ви читаєте новину «Українського командира засудили до розстрілу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути