вівторок, 13 серпня 2019 13:27

Українець відкрив заклад, який став символом Відня

Автор: en.wikipedia.org
  Картина "Під синьою пляшкою" на якій зображений козак Юрій Кульчицький
Картина "Під синьою пляшкою" на якій зображений козак Юрій Кульчицький

Запорізький козак Юрій Кульчицький відкрив першу кав'ярню у Східній Європі 13 серпня 1686-го у Відні, Австрія. Вона мала назву "Під синьою пляшкою". Там вперше почали подавати віденську каву.

Козак оволодів її секретами у турецькому полоні, в який потрапив під час одного з військових походів у XVII ст. Він досконало вивчив турецьку та влаштувався перекладачем до "Орієнтальної торгівельної компанії", засновану віденськими купцями у Білгороді - тепер Білгород-Дністровський на Одещині. Організовував перевезення східних товарів у Австрію.

У липні 1683-го розпочалась облога Відня 200-тисячними турецькими військами великого візира Кари-Мустафи. Обороняли місто лише 16 тис. захисників. Голод та епідемії спонукали владу здати місто, але все ж вирішили просити про допомогу імператора Священної Римської імперії Леопольда I та герцога Карла V. Для цього мали послати когось, хто володів турецькою мовою, адже усіх посланців перехоплювали та брали у полон. Погодився Кульчицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кав'ярня українця увійшла до топу найкращих у Європі

Козак зумів дістатися до Карла V просити про допомогу та повернутись до Відня. Згодом облогу міста зняли війська польського короля Яна Собеського та інших європейських держав. За подвиг Кульчицького нагородили медаллю, грошима, будинком і подарували 300 мішків трофейної кави, бо не знали, що з ними робити. Чоловік відкрив кав'ярню та подавав каву без цукру, яка не дуже подобалась містянам. Згодом він додав цукор та молоко, і заклад швидко набув популярності.

Сьогодні у столиці Австрії на вулиці Кульчицького працює та кав'ярня із первісною назвою, а учні шкіл Австрії вивчають подвиг захисника Відня - Юрія Кульчицького.

Гетьман Війська Запорізького Петро Конашевич-Сагайдачний здобув Кафу - тепер Феодосія у Криму 22 липня 1616-го. Тоді місто належало Кримському ханству та вважалось найбільшим невільничим ринком. Десятки християнських рабів щоденно переправляли у володіння Османської імперії. Там жінки потрапляли до султанських гаремів, чоловіки ставали рабами на галерах. Дітей перетворювали на яничар. У подібних морських походах брав участь і Юрій Кульчицький.

Зараз ви читаєте новину «Українець відкрив заклад, який став символом Відня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути