понеділок, 04 травня 2020 11:53

Українці відзначились на Евересті

Українці відзначились на Евересті
Сергій Бершов (у центрі) зустрічається із учасниками експедиції на Евересті Фото: alp.org.ua

Українські альпіністи Сергій Бершов та Михайло Туркевич здійснили перше в історії нічне сходження на Еверест 4 травня 1982 року. Були учасниками першої радянської експедиції.

За спогадами Бершова, до 1982-го радянських альпіністів на гору не пускали. До того часу вершину підкорили вже безліч людей із багатьох країн. Перша радянська експедиція, за бажанням влади, мала стати особливою. Маршрут розробили у Москві за фотографіями та картами. Вирішили йти південно-західним схилом - найскладнішим, але відносно безпечним шляхом. До експедиції готувалися 2 роки за програмою космонавтів. Керівники отримали наказ продовжувати сходження навіть у випадку, якщо хтось загине.

Уже 4 травня учасники перебували у штурмовому таборі на висоті 8,5 тис. м. Очікували 2 альпіністів, що здійснювали підйом на вершину. Пізніше ті рацією надіслали повідомлення з проханням про допомогу на спуску. Закінчилися кисень та сили. За 4 години вони спустилися лише на 50 м. Тоді експедиція вирішила, що Бершов і Туркевич вийдуть їм назустріч. Чоловіки зустрілися о 21:00 на висоті 8,7 тис. м. Українці передали знесиленим кисневі балони та напоїли компотом. Тоді ж рацією попросили керівника експедиції дозволу піднятися на вершину. Той дозволив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець показав вражаючі кадри зі свого сходження на Еверест

Досягли її о 22:22. Намагалися сфотографуватися для доказів, але без спалаху фотографії у темряві не вийшли. Тоді залишили на вершині кисневий балон, вимпел Донецького альпклубу і герб Харкова. Уже за пів години Бершов та Туркевич наздогнали товаришів і допомогли їм спуститися до штурмового табору, звідти рушили у головний.

Згодом на вершину піднялося ще 7 людей, які побачили вимпел та підтвердили, що чоловіки побували там. Всього з 18 учасників експедиції піднялися 11 осіб, решта повернулися. На Евересті вперше замайорів прапор СРСР. Бершова і Туркевича назвали рятівниками усієї експедиції за унікальний підйом.

"Після Евересту "вгорі" думали: яку премію нам дати? Це ж не чемпіонат світу і не Олімпійські ігри, - розповідав Бершов в інтерв'ю журналу "Країна". - Вирішили прирівняти до рекорду Європи - видали по дві тисячі карбованців".

Навіть за 38 років маршрут ніхто не повторив.

Перша радянська експедиція на Еверест була запланована 1961 року спільно з китайцями. Тоді китайські війська увійшли в Тибет, і радянську команду повернули з аеропорту. Китайці використали надіслане радянське спорядження і зійшли. Але після не надали жодних фото чи відеоматеріалів - їм не повірили.

Другу експедицію намагалися зібрати 1975 року, однак рішення скасували.

Зараз ви читаєте новину «Українці відзначились на Евересті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути