Ексклюзиви
пʼятниця, 19 березня 2021 18:47

Україна зобов'язана меморіалізувати жертв Голокосту

Україна зобов'язана меморіалізувати жертв Голокосту
Антон Дробович підкреслює, що саме уряд має затвердити єдину концепцію меморіалу в Бабиному Яру. Фото: babel.ua

Провідна роль у меморіалізації Бабиного Яру має належати тільки державі. Хаотична побудова пам'ятних об'єктів громадськими організаціями шкодить меморіалізації. Таку позицію висловив Gazeta.ua керівник Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

"Бажаючі можуть долучатися і допомагати. Будь то російські, американські, канадські чи будь-які інші олігархи. Але держава має грати першу скрипку в цій історії. Бо це обов'язок України - меморіалізувати жертв Голокосту. Це визначено нормативними актами. Приватні ініціативи не консолідують, не створюють наратив, який буде зрозумілий туристам. Не кажучи вже про загальне розуміння історії та події, яка відбулася", - зазначив Антон Дробович.

До прийняття єдиної комплексної концепції, яку затвердить уряд, розміщення будь-яких об'єктів меморіалізації в Бабиному Ярі не припустиме. Інститут національної пам'яті не має повноважень перевіряти проєкти громадських організацій. Тож закликає всіх бажаючих взяти участь у впорядкуванні Бабиного Яру діяти в рамках чинного законодавства. Це стосується і пошукових земляних робіт, і побудови будь-яких об'єктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличка просять переглянути позицію щодо Бабиного Яру

"Закликаємо до нормального здорового діалогу з суспільством, проведення громадських та експертних обговорень. Якщо цього не буде зроблено, сприйняття проєктів буде контраверсійним. Це не допомагатиме меморіалізації, а шкодитиме", - наголосив голова УІНП.

Координатор громадського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк заявив, що проєкт Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" є ініціативою Служби зовнішньої розвідки Росії і спрямований на виставлення українців співорганізаторами нацистських злочинів.

Зараз ви читаєте новину «Україна зобов'язана меморіалізувати жертв Голокосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути