Ексклюзиви
субота, 24 жовтня 2020 10:40

Україна задовольнила вимоги США та Росії по зброї

Україна задовольнила вимоги США та Росії по зброї
Після розвалу СРСР Україна посідала третє місце у світі за кількістю ядерних боєголовок Фото: pravda.com.ua

Верховна Рада проголосила без'ядерний статус України 24 жовтня 1991-го. Цього вимагали США та Росія.

Президент Леонід Кравчук та голова СБУ Євген Марчук активно декларували наміри про відмову від ядерної зброї та позбавлення України ядерного статусу. Проти виступали політики В'ячеслав Чорновіл, Лев Лук'яненко, Володимир Толубко та військові Вілен Мартиросян, Олександр Скіпальський, Григорій Омельченко.

1992-го Україну відвідали делегації з Вашингтону і Москви. Американці пропонували знищити весь ядерний арсенал, а росіяни просили передати всю зброю їм.

Президент України Леонід Кравчук відіслав у США листа, в якому значилось: "Україна забезпечить знищення всієї ядерної зброї, включаючи стратегічну наступальну зброю, розміщену на її території".

Прем'єр-міністр України Леонід Кучма у промові в парламенті наступного року, запропонував зберегти в Україні найефективнішої і найпотужнішої складової українського ядерного потенціалу — 46 твердопаливних МБР СС-24 (460 ядерних боєголовок), які могли зберігатися дуже довго. Частина з них були націлені на об'єкти в Америці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президенти США, України і РФ зробили спільну заяву

Масандрівські угоди, підписані 3 вересня 1993 року, передбачали шляхи та основні принципи утилізації ядерної зброї, розташованої на території України. Прописали порядок здійснення гарантійного та авторського нагляду за експлуатацією стратегічних ракетних комплексів, розташованих на територіях України та Російської Федерації.

16 листопада 1994-го Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Цим затверджено, що Україна є власником всієї ядерної зброї, яку отримала у спадок від СРСР та має наміри повністю її позбутися, використовуючи надалі атомну енергію винятково у мирних цілях.

В обмін на це найбільші ядерні держави повинні були гарантувати Україні безпеку та виключення будь-яких форм агресії чи тиску.

5 грудня 1994 року Україна підписала Будапештський меморандум з Російською Федерацією, Великою Британією та США.

Країни зобов'язувались поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України.

Зараз ви читаєте новину «Україна задовольнила вимоги США та Росії по зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути