Ексклюзиви
четвер, 24 жовтня 2019 12:34

Україна погодилась знищити свої ракети

Україна погодилась знищити свої ракети
Верховна Рада заявила про без'ядерний статус України Фото: from-ua.com

Верховна Рада проголосила без'ядерний статус України 24 жовтня 1991-го. Країна відмовилась від арсеналу, який був за розмірами третім у світі.

На той момент мала 176 міжконтинентальних балістичних ракет і стратегічні ядерні бомбардувальники.

У відповідній заяві проголошувалося, що наявність на території України ядерної зброї колишнього СРСР тимчасова. Країна проводитиме політику, спрямовану на повне знищення ядерної зброї у мінімальні строки з забезпеченням екологічної безпеки. Також має намір знищити всі інші ядерні озбро'єння на своїй території та приєднатись до договору про нерозповсюдження такого. Укласти з МАГАТЕ відповідну угоду про гарантії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна має моральне і юридичне право не віддавати зовнішній борг

Україна як член ядерного клубу непокоїла світ. Тиск на керівництво країни здійснювали США та Росія. Найбільшим активістом виступав президент США Білл Клінтон. Врешті у грудні 1994-го другий президент України Леонід Кучма поставив підпис під Будапештським меморандумом. Документ надавав гарантії безпеки України такими країнами як США, Велика Британія і Росія в обмін на остаточну відмову від ядерної зброї. Пізніше історики та юристи виявили, що документ не надавав прямих гарантій, а лише запевняв у можливості таких.

Атомне ядро літію вперше розщепили у Харкові 10 жовтня 1932-го. Експеримент провів фізико-технічний інститут. Ним започаткували ядерну фізику.

За рік після заснування установи, 1929-го молоді українські вчені Антон Вальтер, Георгій Латишев, Олександр Лейпунський і Кирило Синельников утворили "високовольтну бригаду". Поставили за мету першими у світі розщепити атомне ядро. Для цього планували побудувати прискорювач протонів.

Зараз ви читаєте новину «Україна погодилась знищити свої ракети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути