понеділок, 22 жовтня 2012 17:19

Українське середньовіччя - не період "темних віків"

Автор: Фото: tempora.com.ua
 

Видавництво "Темпора" презентувало книгу кандидата історичних наук Віталія Михайловського "Еластична спільнота. Подільська шляхта в другій половині 14 – 70-х роках 16 ст."

Історія українських земель пізнього Середньовіччя та Ранньомодерної доби – це не період "темних віків" та занепаду, вважає автор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князь Ярема Вишневецький був не менший патріот Русі, ніж гетьман Богдан Хмельницький

"Дослідження подільської шляхти – привілейованої верстви на Кордоні тогочасного християнського європейського світу з мусульманським Степом – показує історію України олюдненою, а Поділля – домівкою для тих, хто, оселившись на цій неспокійній землі, не боявся ризикувати життям і майном у протистоянні зі степовим супротивником.

Подільська шляхта, живучи на Кордоні та з Кордону, набула своєрідних ознак. Їх умовно можна звести до такого означення, як еластична спільнота – тобто спільнота, відкрита до прийняття нових членів, нових правил гри, нових обставин життя; спільнота яка швидко реагує на виклики, що приходять як із Заходу, так і зі Сходу; спільнота, у якій формуються нові соціальні групи, такі, як професійні спільноти вояків і злодіїв. Для них Кордон був шансом на успіх".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нащадки шляхтичів не піддавалися русифікації і трималися української мови

У дослідженні представлено історію подільської шляхти від середини 14 - до 70-х років 16 ст. Послідовно показано еволюцію привілейованої верстви на Поділлі від правління князів Коріатовичів і до смерті останнього представника династії Яґеллонів Сигізмунда II Августа у 1572 р. На прикладі кар'єр окремих представників розкрито особливості соціальної поведінки місцевої шляхти, яка внаслідок специфіки проживання на Кордоні стала спільнотою еластичною, чим вирізнялася з-поміж інших шляхетських корпорацій того часу.


Зараз ви читаєте новину «Українське середньовіччя - не період "темних віків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути