Ексклюзиви
пʼятниця, 14 вересня 2018 08:20

Український авіаконструктор зробив перший гелікоптер

Український авіаконструктор зробив перший гелікоптер
Перший гелікоптер Vought-Sikorsky VS- 300. Фото: КПІ

Перший у світі гелікоптер Vought-Sikorsky VS- 300 авіаконструктор Ігор Сікорський підняв в небо 14 вересня 1939 року. Він став першим і єдиним гелікоптером, який прийняв участь у Другій світовій війні.

Влітку 1908 року студент Київського політехнічного інституту Сікорський почав працювати над розробкою свого першого гелікоптера. Роботи велися на подвір'ї батьківської садиби та в авіагаражі. Перший пристрій так і не зміг здійнятися в повітря. Врахувавши результати випробувань і знову відвідавши Париж, навесні 1910 року Ігор Сікорський створює свій другий гелікоптер. Однак і він не зміг злетіти. Річ була не в помилках і похибках розробника, а у відсутності двигуна необхідної ваги та потужності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший чотирьохмоторний вантажний літак сконструював українець

У березні 1918 року Ігор Сікорський виїхав до Франції, потім до Сполучених Штатів. У березні 1923 року створив компанію Sikorsky Aeroengineering Corporation. Усі її засновники були вихідцями з Росії. У вересні 1939 року конструктор сам узявся провести випробування експериментального гелікоптера VS-300 (S-46). Машину ввели в експлуатацію всього лише через 14 місяців після укладення угоди про її розробку.

Після модернізації та обладнання цього гелікоптера потужним двигуном у 180 кінських сил він у двох модифікаціях – YR-4A та YR-4B – випускався і використовувався військами до кінця війни не лише у США, а й у Великій Британії. А на початку 1944 року вертольотчики в надзвичайно важких погодних умовах уперше в історії взяли участь в операції з урятування моряків з американського есмінця "Тернер".

Після війни у США розпочався справжній гелікоптерний бум. Було організовано понад 340 фірм, які взялися за розробку гвинтокрилих машин для різноманітних потреб. Однак фірма Сікорського виграє конкурентну боротьбу.

13 травня 1913 року у Петербурзі здійснив перший політ перший у світі 4-моторний літак "Руський витязь" (загальна маса майже 5000 кг), побудований на Російсько-Балтійському заводі за проектом київського авіаконструктора Ігоря Сікорського. Через два з половиною місяця він установив світовий рекорд, протримавшись в повітрі 1 годину 54 хвилини з сімома пасажирами.

Зараз ви читаєте новину «Український авіаконструктор зробив перший гелікоптер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути