Ексклюзиви
пʼятниця, 29 вересня 2023 09:18

Україна вшановує жертв Бабиного Яру

Україна вшановує жертв Бабиного Яру
Арешт євреїв під час облави у Києві. Фото: kby.kiev.ua

У Бабиному Яру в Києві 29 вересня 1941 року розстріляли 22 тис. євреїв.

Під час Другої світової війни 19 вересня 1941-го німецькі війська увійшли до Києва. За кілька днів радянські диверсанти підірвали основні будівлі на Хрещатику. Окупанти використали це як привід для знищення євреїв міста.

За нацистською ідеологією цей народ був "меньшовартісним" і загрожував "німецькій расовій спільноті". 28 вересня в Києві розповсюдили наказ, щоб вони зібралися наступного дня на розі вулиць Дегтярівської та Мельникова. Ніби для евакуації.

Вранці прийшли десятки тисяч людей. Їх відправляли до Братського кладовища - нині територія телевежі. Відбирали гроші, коштовності, документи, верхній одяг. Вели до півторакілометрового яру, роздягали до гола й убивали пострілами в потилицю.

Убили не всіх. Частину загнали на ніч у гаражі. Розстріляли 30 вересня.

Німецькі сапери підірвали схили, щоб засипати тіла. Потім пригнали полонених, які розгортали кучугури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я посварився із президентом Ізраїлю, коли він сказав про українських "колаборантів" - Зісельс

У Бабиному Яру протягом 29-30 вересня 1941-го знищили 33 771 людину. Із середини жовтня того року нацисти почали спеціальні акції, під час яких розстрілювали комуністів-підпільників, ромів, душевнохворих, заручників, моряків Дніпровської флотилії, членів Організації українських націоналістів. Всього за роки війни у Бабиному Яру вбили до 100 тис. людей.

Упродовж 29-30 вересня 2021 року, з 10:00 до 19:00, кожен охочий вшанувати пам'ять розстріляних може прийти до Бабиного Яру та біля різних пам'ятників на території заповідника взяти символічні камінці й лампадки, щоб покласти до меморіальних місць. Орієнтиром до місць, де роздаватимуть камінці й лампадки, слугуватимуть спеціально встановлені вказівники.

26 вересня 1941-го окупаційна влада влаштувала нараду, розглянувши заходи з "остаточного розв'язання" єврейського питання. Визначили місце знищення євреїв - Бабин Яр. Його території вистачило б для десятків тисяч трупів, адже він завдовжки 2,5 км і завглибшки до 50 м.

Призначили розстрільну команду, окреслили район, який оточить поліція. Визначили кількість киян для сортування речей, грошей, коштовностей, вилучених у жертв перед смертю.

Зараз ви читаєте новину «Україна вшановує жертв Бабиного Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути