Ексклюзиви
вівторок, 21 липня 2015 16:07

Вчені віртуально "розгорнули" сувій, якому 1500 років

Вчені віртуально "розгорнули" сувій, якому 1500 років
Фрагмент відсканованого сувою. Фото: Brent Seales / University of Kentucky

Обгорілий сувій з пергамену, знайдений ще в 1970 роках під час розкопок синагоги в Ейн-Геді, зуміли прочитати за допомогою сучасних технологій.

Археологи знайшли сувій всередині спеціального сховища для сувоїв Тори, яке називається арон а-кодеш, або"синагогальний ковчег". Документ був настільки пошкоджений вогнем, що розгорнути і прочитати його здавалося неможливим.

Нещодавно за дослідження цієї знахідки взялася команда Брента Сілса (Brent Seales) з Університету штату Кентуккі. Завдяки комп'ютерній мікротомографії вони "віртуально розгорнули" сувій, залишивши його недоторканим. Сканування було проведене в Ізраїлі за сприяння проекту з вивчення сувоїв Мертвого моря Управління у справах старожитностей.

Потім учені за допомогою розробленої Сілсом програми аналізу зображень здійснили "віртуальне розгортання", перетворивши згорнуту поверхню сувою в плоске зображення. Потім спеціальний алгоритм відділив ділянки, покриті чорнилом, від порожніх. Так поступово вдалося виявити написаний на сувої текст, який виявився уривком з початку старозавітної книги Левіт.

За даними радіовуглецевого датування сувій належить до VI століття нашої ери. Таким чином, він став найстарішою знайденою письмовою пам'яткою, що містить старозавітний текст, після сувоїв Мертвого моря.

Зараз ви читаєте новину «Вчені віртуально "розгорнули" сувій, якому 1500 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути