Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2017 16:55

Дослідниця розповіла про спілкування зі свідками Голодомору

Дослідниця розповіла про спілкування зі свідками Голодомору
Свідки Голодомору 1932-33 років розповіли історику про розчарування у радянській владі. Фото: АиФ-Украина

Живі свідки Голодомору 1932-33 років відчувають розчарування у радянській владі і докоряють їй за смерті невинних людей. Говорити про це вони не боялися вже кілька десятиліть тому.

Багато спогадів таких людей зафіксувала історик Ганна Капустян з Кременчука Полтавської області. На основі власних наукових розвідок вона видала книгу "Пам'ять 33-го кличе молодих".

"Під час Голодомору існували ті, хто навіть в голодному стані не приймав владу. Тому могли насміхатися над "вповноваженими" прямо їм в очі або складати сатиричні вірші про голод і політику більшовиків. Ті, хто вижив, визнавав: "Пенсію від радянської влади тепер отримую, а дітей-то вона забрала в мене", - зазначила Ганна Тимофіївна.

Інший свідок 1932-33 років обурювався в розмові з дослідницею: "Землю забрали — то ладно. А чого ж вони людей гноїли і останню ганчірку у нас забирали?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Час запровадити відповідальність за невизнання Голодомору

Разом із тим, свідки Голодомору не проводять паралелі із сьогоденням.

"Вони мають поняття "розумної достатності" - вважають, що їжі досить. І цією ментальністю відрізняються від мешканців сучасних промислових міст", - сказала Капустян.

У лютому 2018 року в Україні почнуть знімати фільм Агнєшки Голланд "Гарет Джонс" - про журналіста, який намагався донести світові правду про Голодомор в Україні 1932-1933 років. До кінороботи планують залучити 5-6 українців. Коли стрічка вийде в прокат - не повідомляють.

Зараз ви читаєте новину «Дослідниця розповіла про спілкування зі свідками Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути