Ексклюзиви
пʼятниця, 02 червня 2017 04:20

Вбивство студента спричинило глибоку політичну кризу в Західній Німеччині

Вбивство студента спричинило глибоку політичну кризу  в Західній Німеччині
2 червня 1967 року в Західному Берліні пострілом у скроню 26-річного студента Бенно Онезорга вбив поліцейський.

2 червня 1967 року під час студентської демонстрації в Західному Берліні пострілом у скроню 26-річного студента Бенно Онезорга вбив поліцейський. Ця подія стала початком створення бойової партизанської організації "Рух 2 червня", яка пізніше перетворилася на ліворадикальну Фракцію Червоної Армії.

На той час при владі Західної Німеччини знаходився союз кількох партій, які приймали жорстокі, антидемократичні закони і мали всеохоплюючий вплив на країну. Першими повстали студенти - вони організовували акції, антивоєнні мітинги, протести проти влади по всій країні.

2 червня 1967 року в Берліні зустрічали Шаха Ірану Мохаммеда Реза Пехлеві. 48-річного Шаха у демократичних країнах називали кривавим катом. В Ірані будь-який прояв інакомислення каралося негайно, політв'язні піддавалися жорстоким тортурам: людей підсмажували на повільному вогні, здирали живцем шкіру, саджали на палю. Але західна Німеччина підтримували "прогресивного реформатора". Сам факт прибуття в країну "імператора тортурів", викликав бурхливу хвилю обурення серед студентів. Для багатьох німців шахський режим асоціювався з фашизмом. Для підтримки порядку на час візиту іранського шаха, федеральне міністерство внутрішніх справ привело в стан найвищої бойової готовності понад 5000 поліцейських. Їм дали дозвіл стріляти в опозиціонерів без попередження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина відзначає 21-у річницю падіння Берлінської стіни

О 19:56 до будинку німецької Опери під'їхав "Мерседес". Шах Мохаммед Реза Пехлеві із дружиною хотів насолодитися виставою "Чарівна флейта" в компанії мера Західного Берліна і начальника поліції. В кортеж полетіли яйця, пакети з сиром, надувні кулі з червоною фарбою, каміння і порожні пляшки. Трьохтисячний натовп демонстрантів скандував: "Вбивця! Вбивця!". Кинуті предмети просто не долітали до кортежу. Поліція задіяла димові шашки, як тільки шах із супроводом зайшли в приміщення. Поліцейські вишикувалися в два великих клина і кинулися на юрбу. Демонстрантів били по голові гумовими кийками, добивали ногами та відтісняли з площі.
Cтудент-теолог з Ганновера Бенно Онезорг на демонстрацію потрапив випадково. Вдома у нього залишалася вагітна дружина. Він намагався заховатися в якомусь приміщенні, але його наздогнали кілька поліцейських і почали бити. Студенти кинулася на поліцейських і спробувала силою відбити Онезорга. Раптово 39-річний детектив Карл-Хайнс Куррас з першого відділення "Таємної Поліції" вихопив пістолет калібру 7,65 мм і з відстані півметра вистрілив в потилицю Бенно Онезорга. Куля пройшла над правим вухом, зруйнувавши частину черепа. Чоловік помер за годину в міській лікарні Моабит.
Решту демонстрантів розігнали, багатьох покалічили та сильно побили. Коли шах з дружиною о 23:30 вийшли з опери, біля входу стояло всього півсотні демонстрантів. Наступного дня на перших сторінках антивладних газет було зображене закривавлене тіло мертвого студента. Бенно Онезорг став символом для цілого покоління молодих німців. Мер Берліна Генріх Альбертц виступив із заявою: "Терпіння міста настав кінець. Демонстранти не тільки образили державного гостя, а й убили одного і поранили десятки людей". Демонстрації протесту, в яких брало участь понад 100 000 студентів прокотилися по всіх великих містах Західної Німеччини. Вони вимагали незалежного розслідування вбивства.

9 червня Бенно Онезорга поховали. Траурний кортеж з більш ніж 200 машин супроводжував труну по дорозі з Західного Берліна до Ганновера. Проти 92 поліцейських і детектива Карла-Хайнс Курраса порушили кримінальні справи. Через півроку їх всіх виправдали. В Західному Берліні вибухнула глибока політична криза.

Куррас довгі роки вважався символом поліцейського свавілля та невиправданого насильства. Свій постріл виправдовував як "самооборону". Пояснював, що студенти побили його та погрожували ножем. Помер 87-річним в Берліні. До кінця життя отримував державну пенсію.

Зараз ви читаєте новину «Вбивство студента спричинило глибоку політичну кризу в Західній Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути