Ексклюзиви
вівторок, 31 березня 2015 12:15

У XVI столітті у Львові була синагона у готичному стилі - фотографії
6

Фрагмент Великої міської синагоги. Фото поч. XX ст.
Фото: photo-lviv.in.ua
Велика синагога середмістя на малюнку- схемі Францішека Ковалишина, 1910 рік
Споруда Великої синагоги позаду стін Міського арсеналу, фото 1937 року
Сучасний вигляд площі Арсенальної, до 1943 року на цьому місці стояла Велика міська синагога. Фото 2015 року
Фундаменти готичної Великої синагоги, віднайдені в ході розкопок 2012 року

Середньовічний Львів – переплетіння націй, культур, стилів, серед яких єврейська громада посідала своє, особливе місце. Знаменитий львівський райця і бургомістр Йоганн Альнпек писав про середньовічний Львів: "Тут натовпи євреїв, це майже їх земля обітована…".

У найстаршій міській актовій книзі є записи датовані XIV ст., де йдеться про існування громади євреїв, що проживають у межах міських фортифікацій. Головний релігійний осередок іудейської общини середмістя – Велика міська синагога – пам'ятка, що понад 600 років перебувала у епіцентрі подій життя громади міста.

За інформацією дослідниці синагог Оксани Бойко, найдавніша міська синагога Львова постала у XIV ст. на місці сучасної пл. Арсенальної, тобто у південно-східному куті так званого "міста в мурах". Саме тут, на площі під самою фортечною стіною, поруч з міським арсеналом та Шевською вежею знаходилася міська юдейська громада Львова.

Відомим львівським істориком Майєром Балабаном віднайдені сволоки з єврейськими написами і закарбованою датою її зведення – 1320 рік. Згідно з привілеєм короля Казимира III від 1367 року, міські юдеї складали присягу на дверях синагоги.

Перша синагога середмістя була зведена у фахверковій конструкції – з дерев'яним каркасом наповненим камінням, під високим черепичним дахом. Вона згоріла 3 червня 1527 року.

Лише 1555 року громада відбудувала свою святиню, але вже з цегли і каменю. До 1606 року ця мурована синагога виконувала роль Великої міської. Як вона виглядала можна лише здогадуватись – віднайдені під час розкопок кам'яні фрагменти свідчать, що це була готична споруда. За іншою версією у сер. XVI ст Велику синагогу перенесли з нинішньої вул. Федорова на сучасну площу Арсенальну. Поруч звели Бет-Гамідраш (Дім Вчення) з унікальною колекцією книг давньоєврейською мовою.

Готична синагога була чинною майже 250 років. Синагога "Золота Роза", яку називали "великою", стала вже замалою, 1799 року громада на місці розібраної давньої синагоги почала зводити нову, значно більшу святиню, будівництво якої завершили 1801 року.

Після того, як 1801 року до новозведеної синагоги кагал переніс клейноди, що зберігалися в синагозі Нахмановичів, вона стала головною синагогою середмістя.

Восени 1943 року німецькі нацисти знищують Велику синагогу Львова разом із "Золотою Розою". У 1970-х рр. розкопки залишків завершились трасуванням фундаментів споруди. 2012 року, у рамках проекту "Площа трьох синагог" було проведено додаткові розкопки, відкрито і трасовано фундаменти готичної споруди. На сьогодні проект залишається законсервованим.

Зараз ви читаєте новину «У XVI столітті у Львові була синагона у готичному стилі - фотографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути