середа, 03 липня 2019 09:58

У Росії помер засуджений український священик

У Росії помер засуджений український священик
Український священник загинув на засланні Фото: twitter.com/history_ukraine

Отець Єремія Ломницький помер на засланні у Симбірську, тепер Ульяновск, Росія 3 липня 1916-го. Заарештований у Станіславові, нині Івано-Франківськ із початком російської окупації Галичини.

До 1915-го керував Станіславською греко-католицькою духовною семінарією. Викладав богослів'я та риторику. Як духовний батько семінарії завжди цікавився справами та навчанням вихованців. Студенти шанували й любили його.

У серпні 1914-го у розпалі Галицької битви війська Російської імперії захопили Галичину. На окупованих територіях утворили Галицько-Буковинське генерал-губернаторство. Чиновники та солдати розпочали антиукраїнську діяльність - закривали наукові та культурні установи. Найбільше переслідували греко-католицьких священиків, насильно навертали населення в православну віру. Вислали на заслання предстоятеля Андрія Шептицького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За нього билися дві імперії - опублікували старі фото українського містечка

Єремію Ломницького арештували 4 січня 1915-го. Він мав можливість виїхати до Відня, але залишився, щоб "опікуватися сестрами та боронити їх перед солдатами". 5 лютого засланий до Симбірську. 3 липня помер у віці 56 років, прийнявши перед смертю святі таїнства Покаяння, Євхаристії та Єлеопомазання.

Зразок пропаганди Російської імперії царського періоду. Особливо активною вона була під час боїв на Західній Україні під час Першої світової війни.

Як відомо, 1914-го під час масштабної Галицької битви росіянам вдалося подолати опір австрійських і німецьких військ і 21 серпня взяти Львів. Після цього російський імператор Микола ІІ оголосив про "возз'єднання" давньоруських земель.

Зараз ви читаєте новину «У Росії помер засуджений український священик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути