неділя, 10 червня 2018 08:23

У ресторані подали голову осла та смажених щурів в кунжуті

У ресторані подали голову осла та смажених щурів в кунжуті
Зоопарк "Jardin des Plantes" - "Сад рослин".Фото: http://www.zoodujardindesplantes.fr

Перший у світі публічний зоопарк Jardin des Plantes - "Сад рослин" у столиці Франції відкрили 10 червня 1793 року. 120 років до цього лікарі Людовика XIII облаштували в центрі Парижі Королівський сад лікарських рослин, згодом - музей природознавства. А мандрівник і біолог Бернардин де Сен-П'єр (1737-1812) пропонує збагатити колекцію музею живими тваринами – щоб привабити публіку і заробити гроші.

У пригороді Парижа - Версалі, в повному упадку підля революції королівський особистий звіринець Людовика XIV. Неподалік —покинуті стайні із ламами і баранами графа Орлеанського. Тварин нема чим годувати. Місцева влада дає дозвіл на облаштування звіринця в саду. Туди перевозять 58 тварин— парнокопитних, мавп та кілька хижаків. Згодом колекція поповнюється слонами, левами, верблюдами, страусами, ведмедями, буйволами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До найстарішого зоопарку світу не дозволяли заходити всім охочим

30 червня 1827 року у зоопарк прибуває перший у цих краях жираф. Це подарунок королю Карлу 9 від єгипетського паші. В той день у звіринці була тиснява — дозволили навіть приходити вночі подивитися на чудо-звіра. За вхід до його вольєру брали окрему плату.

Влітку 1870 року німецькі війська вторглися до Франції, в Парижі почалась облога. Двомільйоне населення міста за кілька місяців з'їли усіх котів, собак і щурів. Перед Різдвом закінчилися коні. Парижани почали їсти тварин із зоопарку. Першими вбили травоїдних тварин - антилоп, верблюдів, яків і зебр. Гордість зоопарку — слонів-братів Кастора і Поллукса розстріляли розривними кулями напередодні святої вечері. М'ясо з тулуба продавали по 40 або 45 франків за фунт, з інших частин – втричі дешевше. Так коштувала яловичина ще до облоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індіанці продали уряду землі за безцінь

На Різдво в ресторані Voisin подавали меню під назвою "99 днів облоги". На перше пропонували голову осла, фаршировану редискою або печенину із вовка під соусом. На вибір два супи: червоний квасолевий з грінками і бульйон з слона. Також в меню - смажені кішки, щури, кенгуру в кунжуті, антилопа в трюфелі.

До кінця січня німці зняли облогу. Паризький звіринець розбомблений. Залишилося кілька хижаків, носоріг і мавпи. Звіринець повністю відновлюють лише за 50 років. Згодом поблизу побудували новий сучасний зоопарк — Zoo de Vincennes. У звіринці Jardin des Plantes досі живуть близько тисячі ссавцями, рептилій і птахів.

27 квітня 1828 року у Лондоні відкрили зоосад. Зараз це найстаріший зоопарк світу. Розташований у північній частині Ріджентс-парку на кордоні між районами Вестмінстер і Камден.

Зараз ви читаєте новину «У ресторані подали голову осла та смажених щурів в кунжуті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути