четвер, 11 березня 2021 01:13

У пустелі знайшли амулет у вигляді фігури жінки

У пустелі знайшли амулет у вигляді фігури жінки
В Ізраїлі знайшли давній амулет. Фото: YEVGENY OSTROVSKY/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

У пустелі Негев в Ізраїлі 11-річний хлопчик Цві Бен-Давид знайшов древній амулет у вигляді напівоголеної жінки зі складеними на грудях руками та хусткою на голові.

Він зробив знахідку під час сімейної поїздки у селище Нахаль ха-Бесор на півдні Ізраїлю. Відвідував туристичну стежку у руслі річки Бесор, повідомляє Управління старовини Ізраїлю.

Артефакт виготовили близько 2,5 тис. років тому. Експерти вважають, що це міг бути амулет родючості. Подібний предмет могли використовувати також для захисту немовлят.

"Керамічні фігурки жінок з оголеними грудьми відомі в Ізраїлі в різні періоди, в тому числі в епоху Першого Храму. Вони були звичайним явищем в будинку і повсякденному житті. Служили амулетами для захисту, удачі та процвітання", - пояснюють археологи Орен Шмуелі і Деббі Бен Амії.

У багатьох давніх культурах були поширені амулети, які захищали родючість та материнство. У Біблії є свідчення про культурний вплив сусідів на ізраїльтян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гетсиманському саду розкопали залишки каплиці

Знахідка дозволить розширити знання про культові практики в біблійні часи.

В Ізраїлі у Єрусалимі виявили вкрай рідкісну давню печатку. Вона належала жінці на ім'я Еліхана. Печатку знайшли на території національного парку. Їй близько 2,6 років, повідомляє Управління старовини Ізраїлю.

Зараз ви читаєте новину «У пустелі знайшли амулет у вигляді фігури жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути