понеділок, 13 травня 2013 10:38

У Перу виявили лінії з каменів, вирівняні за Сонцем

Автор: Фото: livescience.com
  Лінії орієнтовані за Сонцем у період зимового сонцестояння
Лінії орієнтовані за Сонцем у період зимового сонцестояння

Дослідники виявили на півдні Перу кілька ліній, складених з каменів. Дві з них, якщо дивитися з певної точки, вказували на 5-метрову піраміду, повідомляє Live Science.

Лінії були також вирівняні по відношенню до Сонця в період зимового сонцестояння. Це вдалося з'ясувати завдяки тривимірному моделюванню з використанням спеціального програмного забезпечення. Геогліфи знаходилися на відстані 2 км від піраміди. Їхня довжина склала близько 500 м. Піраміда мала плоску вершину й була зроблена з необпаленої цегли. Поруч з пірамідою були знайдені кілька артефактів, у тому числі залишки тканини, раковин і кераміки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Перу відтворили зовнішність давньої жриці

Піраміда розташовувалася недалеко від поселення, в якому проживало близько 1 тис. осіб. Споруда була побудована приблизно в період з 600 рр.. до н.е. по 50 рр.. н.е. Лінії з каменів, згідно з припущенням вчених, були створені між 500 рр. до н.е. і 400 рр. н.е.

Автор: Фото: livescience.com
  Лінії орієнтовані за Сонцем у період зимового сонцестояння
Лінії орієнтовані за Сонцем у період зимового сонцестояння

Крім цих двох ліній недалеко від піраміди були знайдені ще близько 50-ти подібних структур з каменів. Найдовша з них сягала в довжину 1,5 тис. м. Разом з цими лініями було виявлено більше 200 невеликих пірамід з каменів. Найбільша мала діаметр 15 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили стародавню мозаїку із зображенням Самсона

Подібні піраміди широко поширені по всьому світу, але, як правило, вони представляють собою поховальні споруди. Піраміди з каменів у Перу не мали людських останків. Судячи з усього лінії та піраміди були пов'язані з довколишніми поселеннями й пірамідами, що перебувають у них. Досі недалеко від цього місця знайдено чотири стародавніх поселення, у двох з яких знаходилися великі піраміди. В одному поселенні був виявлений древній могильний пагорб.

Автор: Фото: livescience.com
  Одна зі знайдених пірамід
Одна зі знайдених пірамід

Зараз ви читаєте новину «У Перу виявили лінії з каменів, вирівняні за Сонцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути