середа, 19 квітня 2023 01:30

У печері знайшли доісторичну майстерню

У печері знайшли доісторичну майстерню
В Іспанії розкопали давню майстерню. Фото: Heritage Daily

У печері Ель-Мірон в Іспанії археологи знайшли майстерню з виготовлення кістяних інструментів часів палеоліту.

Цю печеру вперше відкрили 1903 року. Там виявили залишки діяльності палеолітичних мисливців та збирачів, пише Heritage Daily.

Дослідники з Університету Нью-Мексико припустили, що перегородка з каменів у задній частині печери використовувалася для виготовлення зброї з кістки близько 20 тис. років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли свідчення використання клею давніми людьми

"Наша гіпотеза полягала в тому, що якщо ця функція використовувалася жителями, викид навколо неї повинен мати чіткий візерунок. Наш аналіз показав, що це так. Схоже, кам'яне вирівнювання використовувалося певним чином, і, мабуть, не тільки для ізоляції купи сміття. Здається ймовірніше, що це пов'язано з областю, де працювали над кістками. Хоча, ймовірно, більшість кісток були від тварин, які спочатку постачали людей їжею, до того часу, коли фрагменти кісток були викинуті на 115-му рівні печери, вони також були зламані таким чином, що передбачає, що люди виготовляли з них знаряддя праці", – сказала доцентка кафедри археології в UNM Емілі Лена Джонс.

Неподалік іспанського міста Сарагоса археологи розкопали тисячолітнє ісламське кладовище та виявили більш як 400 давніх гробниць.

Відомо, що війська арабів і берберів, прозвані маврами, вторглися на Піренейській півострів та захопили його 711 року. Знахідка доводить, що в Таусте існувало велике ісламське поселення майже із самого початку присутності мусульман в Іспанії.

Зараз ви читаєте новину «У печері знайшли доісторичну майстерню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути