понеділок, 22 січня 2018 02:24

У мережі показали старовинний маєток під Києвом, який занепадає
15

У мережі опублікували фото маєтка барона фон Мекки, якому 130 років. Будинок у аварійному стані. Його внесено до Державного реєстру архітектурних пам'яток національного значення.

У 1888 році барон фон Мекка зводить тут літню дерев'яну дачу в стилі "дачний модерн", пишуть на сторінці "Клуб Коренного Киевлянина" в Facebook.

Маєтку барона фон Мекк в с. Копилів Київської обл. 130 років.
Фото: Клуб Коренного Киевлянина
Маєтку барона фон Мекк в с. Копилів Київської обл. 130 років.
Маєтку барона фон Мекк в с. Копилів Київської обл. 130 років.
Маєтку барона фон Мекк в с. Копилів Київської обл. 130 років.
Маєтку барона фон Мекк в с. Копилів Київської обл. 130 років.

Біля будинку заклали парк площею 9 га. До нашого часу збереглися лише ялинові та липові алеї.

У 1898 р. через несправність димоходу будинок згорів, проте, його досить швидко відбудували практично без змін, лише зовні обшили дранкою та облицювали. Будівля має 2 поверхи, мансарду та невелику терасу. Фасад прикрашено геометричним орнаментом з дерева і романтичними гостроверхими башточками на даху.

У 1889 р. та 1890 р. тут гостював російський композитор Петро Чайковський. Композитор був дядьком дружини барона – Ганни Давидової. В маєтку також побував Михайло Врубель. Микола Карлович допомагав художникові, скуповуючи його картини та оплачуючи лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві реставрують Будинок із зміями

У 1910 р. Микола фон Мекк продав свою садибу родині Дурасових. Більше 30 молодих копилівчан поїхали за бароном до Росії, де отримали роботу на його підприємствах.

Після Першої світової війни та Жовтневого перевороту в будинку розміщувалась агрономічна школа, в роки німецької окупації – штаб. У 1943-1945 рр. у приміщенні маєтку фон Мекків розміщувався військовий госпіталь. До 1954 р. в будинку діяла центральна районна лікарня, а потім – Копилівська середня школа, музична школа, контора дослідного господарства "Копилове" та сільська рада.

Через кілька років після продажу маєтка, барон жив у Підмосков'ї. Більшовики розстріляли його як "ворога світового пролетаріату".
Місцеві жителі вважають, що його навмисно не реставрують. Адже руїни легко викреслити з реєстру й дозволити на цій ділянці будуватися.

Зараз ви читаєте новину «У мережі показали старовинний маєток під Києвом, який занепадає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути