четвер, 29 травня 2014 10:00

У Львові археологи знайшли масове поховання в'язнів пересильної в'язниці
9

На околиці Львова розкопали декілька десятків скелетів жінок і дітей.

Поховання ще минулого року виявив власник дачної ділянки на вулиці Топольній. Чоловік планував побудувати тут будинок, проте наштовхнувся на страшну знахідку - скелет людини. Відразу ж звернувся в музей "Територія терору " і КП "Доля ".

- Після цього ми провели пошукові дослідження, результати яких підтвердили те, що тут було масове поховання пересильної в'язниці, - розповів директор КП "Доля" Святослав Шеремет. - Поки що виявили чотири ряди поховань, але не виключаємо, що територія з останками набагато більша. Зараз проводимо дослідження.

Археологи на місці розкопок знайшли безліч жіночих і дитячих скелетів. Розміри їх говорять самі за себе - тут ховали немовлят. Усі вони були в дерев'яних ящиках, часто по декілька тіл в одному.

Фахівці стверджують, що на деяких черепах помітно сліди трепанації і ударів. Разом з кістками в землі знайшли гудзики, ампули від ліків і металеві бірки з номерами ув'язнених.

Історики сходяться на думці, що більшість останків належать звичайним українським селянам, яких в післявоєнний час радянський режим планував масово вивезти в Сибір. Проте серед них можуть бути і полонені німці, засуджені червоноармійці, а також воїни УПА і їх родичі.

До речі, археологи, спільно з істориками, спробують ідентифікувати імена похованих людей для того, щоб повідомити живих родичів про їх долю.

Зараз ви читаєте новину «У Львові археологи знайшли масове поховання в'язнів пересильної в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути