середа, 11 квітня 2018 19:27

У лісі знайшли могильну плиту голови українського міста

У лісі знайшли могильну плиту міського голови Івано-Франківська у 1896–1919 роках Артура Німгіна.

Її виявив викладач Прикарпатського національного університету Віталій Надурак. Побачив її під час прогулянки біля с. Рибне Тисменицького р-ну Івано-Франківської області, повідомляє "Курс"

"Натрапив на несподівану знахідку: якщо я не помиляюсь, то це надмогильна плита з могили колишнього бургомістра нашого міста Артура Німгіна. Лежала в кюветі біля дороги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли місце поховання відомого українця

Автор: "Курс"
  Знайшли могильну плиту бургомістра Івано-Франківська
Знайшли могильну плиту бургомістра Івано-Франківська

Знайти її можна наступним чином: їдемо від Франківська дорогою до Калуша, повертаємо до автобазару, минувши автобазар, за 300 метрів праворуч у кюветі знаходимо дві гранітні плити. Не знаю, як вони там опинились, але, гадаю, що наш бургомістр заслуговує кращої пам'яті", – каже Надурак.

Міська влада Франківська вирішил забрати плиту в місто.

"Вчора по обіді ми забрали цю знахідку. Завезли на свою територію, оформили зберігання. На сьогодні ще не вирішили, що з нею буде далі. Будемо узгоджувати це з міською владою", - повідомив начальник КП "Міська ритуальна служба" Андрій Хруник.

Доктора права Артура Німгіна обрали бургомістром Станіславова (сучасний Івано-Франківськ) у березні 1896 року. Він став першим та єдиним міським головою єврейської національності. Обіймав посаду понад 20 років, у 1896–1919 роках. Німгін помер 26 листопада 1933 року. Був похований на старому єврейському цвинтарі. Потім на тому місці збудували кінотеатр "Космос".

Зараз ви читаєте новину «У лісі знайшли могильну плиту голови українського міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути