неділя, 25 липня 2021 01:13

У кургані знайшли поховання кочівника

У кургані знайшли поховання кочівника
У курганы знайшли поховання кочывника-мусульманина. Фото: "24 канал"

На кургані Мамай-Гора у Запорізькій області археологи знайшли давнє поховання.

"В цьому сезоні ми досліджуємо вже п'яте поховання. Всі вони належать до представників пізнього середньовіччя. Це народ, який прийшов в ці краї в першій половині XV століття і вдихнув в нього нове життя. Це кочівники, які прийшли зі Сходу, або Криму. Вони контролювали одну з двох найбільших переправ в Нижньому Подніпров'ї, а отже мали величезний політичний та економічний вплив на цю територію аж до кінця XV століття. На Мамай-Горі таких поховань досліджено вже понад 150, а з монетами та прикрасами - 24. Цього року в одному з поховань ми знайшли небіжчика з копитцем коня, що є дуже рідкісним явищем серед захоронень цього типу", - йдеться у повідомленні археологічної експедиції у Faceook.

У похованнях кочівників трапляються рештки овець, коней та корів. Це свідчить перехід від кочового до напівкочового способу життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кургані знайшли поховання скіфського жерця

Люди у похованнях належали до мусульманських племен. Їх ховали головою на захід і з поворотом тіла на південь. Середня тривалість життя цих людей була 30-40 років.

На території села Верхній Салтів Вовчанського району Харківської області знайшли поховання часів Хозарського каганату. Його виявили біля давнього городища.

Зараз ви читаєте новину «У кургані знайшли поховання кочівника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути