Ексклюзиви
середа, 25 березня 2020 12:50

У Києві зустріли Єрусалимського Патріарха

У Києві зустріли Єрусалимського Патріарха
Петро Конашевич-Сагайдачний записав усе Військо Запорізьке у Київське духовне братство Ілюстрація: gazeta.ua

Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний із козаками урочисто зустрів Єрусалимського Патріарха Феофана ІІІ у Києві 25 березня 1620-го. Священник повертався із Москви після інтронізації Патріарха Московського Філарета Романова.

Цього дня від імені всього Війська Запорозького Сагайдачний попросив у Феофана відпущення гріхів за пролиття крові християн під час московського походу 1618 року. Тоді 20 тис. українських козаків, в обмін на обіцянки короля Речі Посполитої Сигізмунда III розширити козацьку автономію та припинити утиски православної церкви, вирушили на порятунок польського війська королевича Владислава, що стояло без підкріплень табором коло Вязьми - тепер Смоленської області Росії.

Замість звільнення поляків Сагайдачний організував похід козаків одразу на Москву, не попередивши короля. Він став настільки блискавичним та успішним, що вже 11 грудня 1618-го Москва уклала з Польщею Деулінську угоду, повернувши їй Смоленську, Чернігівську та Новгород-Сіверську землі. Тоді ж козаки ухвалили рішення про припинення бойових дій та повернулись в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві відновили давню православну митрополію

Запорожці отримали винагороду в розмірі 20 тис. злотих, але Сагайдачний наполягав на виконанні обіцянок щодо православної віри, ліквідація якої відбувалася після прийняття Берестейської унії 1596 року. Виконувати обіцянку влада не поспішала, тому гетьман вирішив діяти самотужки, розраховуючи на зовнішню підтримку.

Патріарх Феофан мав гарні відносини із козаками, які й охороняли його дорогою до Москви. Відпустив їм гріхи та пообіцяв допомогти відновити православну ієрархію Київської митрополії та висвятити митрополита разом із єпископами, що і зробив під охороною козаків 10 вересня 1620 року. Тоді, вперше за 24 роки, в Україні відродилась православна церква.

Гетьман Війська Запорозького Петро Конашевич-Сагайдачний здобув Кафу - тепер Феодосія у Криму 22 липня 1616-го. Тоді місто належало Кримському ханству та вважалось найбільшим невільничим ринком. Десятки християнських рабів щоденно переправляли у володіння Османської імперії. Там жінки потрапляли у султанські гареми, чоловіки ставали рабами на галерах. Дітей перетворювали на яничар.

Зараз ви читаєте новину «У Києві зустріли Єрусалимського Патріарха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути