Ексклюзиви
понеділок, 10 вересня 2018 13:49

У Києві відновили давню православну митрополію

У Києві відновили давню православну митрополію
Митрополитом Київським після 1620 року став Йов Борецький. Фото: pslava.info

10 вересня 1620-го патріарх Єрусалимський Феофан ІІІ висвятив Йова Борецького як митрополита Київського і Галицького. Феофан ІІІ здійснив ці обряди таємно від польської влади.

Також він висвятив обраних на місцевих сеймиках кандидатів на єпископів на 6 вакантних кафедр, пише jnsm.com.ua.

По тому у Києві відбувся Собор, після якого патріарх видав грамоту до православних Речі Посполитої про відновлення у них церковної ієрархії. Таким чином єдина доти Київська церква остаточно розділилася на 2 гілки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Православна церква в Україні має бути автокефальною

2 церковні структури з єдиною традицією, грецьким обрядом почали існувати під різною юрисдикцією. Греко-католицька церква існує в унії з Римом і має назву уніатська. Православна церква спочатку підпорядкована була традиційно Константинополю. 1689-го вона почала підпорядковуватися Москві. У такому стані існує й досі.

12 липня 1704-го Станіслав Лещинський за підтримки шведського короля Карла XII, військо якого в той час перебувало у Польщі, був обраний польським королем. У 1703-1708-х вів таємні переговори з гетьманом Іваном Мазепою про об'єднання України, Польщі та Литви у федеративну державу на засадах Гадяцького договору 1658-го, уклав угоду з гетьманом про спільну боротьбу проти Московського царства. Після поразки шведсько-українських військ у Полтавській битві 1709-го Лещинський був змушений виїхати до Франції.

Зараз ви читаєте новину «У Києві відновили давню православну митрополію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути