пʼятниця, 31 серпня 2018 15:26

Не змогли сісти за парти - у Києві вшанують дітей-жертв Голодомору

Не змогли сісти за парти - у Києві вшанують дітей-жертв Голодомору
В Україні вшановують 85-і роковини Голодомору Фото: texty.org.ua

1 вересня стартує Міжнародна акція "Запалімо свічку пам'яті!" - присвячена 85-й річниці Голодомору. Її розпочнуть о 13:00 у Національному музеї "Меморіал жертв Голодомору" у Києві. Там проведуть панахиду за жертвами Голодомору за участю духовенства Української греко-католицької церкви та Української православної церкви Київського патріархату.

"Серед мільйонів жертв геноциду української нації, організованого і здійсненого московською окупаційною владою у 1932–1933 роках, велику частку складали діти. Тому при проведенні пам'ятного заходу особливу увагу приділять саме дітям – жертвам Голодомору, які не змогли сісти 1 вересня 1933-го за шкільні парти. Відтак у Національному музеї "Меморіал жертв Голодомору" презентують виставку "Вкрадене дитинство". Публічно оголосять частину Мартирологу – імена 85 вбитих голодом дітей ы запалять свічки для вшанування пам'яті померлих", - повідомляють організатори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після Голодомору до України переселили 20 тисяч сімей

Акція "Запалімо свічку пам'яті!" триватиме впродовж 85 днів. Світовий конгрес українців має намір щодня проводити її в іншій країні. У різних містах будуть влаштовувати церемонію запалення свічки пам'яті. Завершиться міжнародна акція в Україні 24 листопада в День пам'яті жертв Голодомору.

До проведення акції приєднались Міністерство закордонних справ України, Український інститут національної пам'яті та Національний музей "Меморіал жертв Голодомору".

Від Голодомору 1932-1933 років найбільше постраждали не південні регіони, як вважають історики, а центр України. До такого висновку дійшли українські дослідники Гарвардського університету. Учені провели унікальне розслідування в межах проекту "МАПА. Цифровий Атлас України".

"Найбільш суворий голод, найбільша кількість загиблих під час Голоду була на території сучасної Київської, Полтавської, Черкаської областей. Раніше існувало уявлення, що більшість постраждали на півдні України. Бо південь був традиційний регіон, де через засухи голоди повторювалися. Голод 1932-1933-го не накладається на ту саму карту, на яку накладаються інші голоди. Він був штучним", - каже директор Українського дослідницького Інституту в Гарварді, професор Сергій Плохій.

Зараз ви читаєте новину «Не змогли сісти за парти - у Києві вшанують дітей-жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути