вівторок, 17 листопада 2015 10:35

У Китаї знайшли нове зображення Конфуція

У Китаї знайшли нове зображення Конфуція
Фото: naked-science.ru

У Китаї було знайдено найстаріше зображення Конфуція - відомого мислителя і філософа. Зображення діяча археологи знайшли під час розкопок у східній китайській провінції Цзянсі.

У центрі уваги дослідників був некрополь, що включає вісім гробниць. Він відноситься до династії, відомої як Західна Хань. Вона правила країною з 206 року до н.е. по 25 рік н.е. На думку експертів, одна з гробниць містить останки імператора Лю Хе - він перебував на чолі держави лише 27 днів, а потім був зміщений за "негідну поведінку". Згодом під його управління передали уділ Хайхунь.

Похоронна камера Лю Хе містила лакову ширму, на якій були зображені деякі діячі з відповідними підписами. Вони називали імена безпосередньо самого Конфуція, його батька Шу Лянхе і найулюбленішого учня мислителя на ім'я Янь Хуей. "Ці імена підтверджують, що один із зображених - Конфуцій", - говорять учені. Відкриття надзвичайно важливе, адже якщо здогади експертів правильні, перед нами найдавніше зображення філософа. До цього моменту таким вважалася фігура, яку відобразила фреска періоду династії Східна Хань.

Дослідники також вважають, що текст містить коротку біографію філософа. Вона має безліч неточностей і протиріч. Можливо, нові дані зможуть розповісти більше про особистість великого мислителя.

Вважається, що Конфуцій народився 28 вересня 551 до н. е. в Цюйфу. Вчення мислителя стало підґрунтям всієї філософської системи, названої конфуціанством. Згодом вона стала державною ідеологією Китаю. Ще в молодому віці Конфуцій зайнявся вчителюванням і прославився як перший професійний китайський педагог. Відзначимо також, що сама фігура мислителя стала культовою - як для його прихильників, так і для інших людей.

Конфуціанство не має інституту церкви, і питання теології не є головними. В основі концепції лежить створення гармонійного суспільства на Землі: кожна людина в такому суспільстві повинна відповідально виконувати свої завдання. Важливу роль тут відіграють відносини між начальством і підлеглими. Один із найважливіших постулатів конфуціанства також говорить: "Не роби іншому того, чого не бажаєш собі". У віруваннях азіатських народів вчення Конфуція часто доповнюється ідеями буддизму і даосизму.

Нагадаємо, навесні 2015 року повідомлялося, що китайські археологи знайшли місто, яке було столицею імператора Яо (він правив понад 4 тисячі років тому). Цього правителя Конфуцій шанував особливо: йому, наприклад, приписують перші наукові дослідження в китайській астрономії. У вчених, між тим, до цього моменту не було однозначного розуміння, чи існував Яо насправді.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї знайшли нове зображення Конфуція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути