понеділок, 04 липня 2016 13:00

У Кам'янці-Подільському археологи знайшли вежу, яка 200 років була під землею

У Кам'янці-Подільському археологи знайшли вежу, яка 200 років була під землею

У Кам'янці-Подільському археологи дослідили частини вежі ХVII ст.

Знахідку виявила група археологів із ДП "НДЦ "Охоронна археологічна служба України". Вони проводили на вулиці Францисканській, 10 розкопки упродовж червня. Під керівництвом начальника розкопу, кандидата історичних наук Павла Нечитайла дослідники виявили, що вежа має квадратну форму. Повідомляється на сайті Кам'янець-Подільської міської ради.

Вежа зображена на одному із найстаріших історичних планів міста Кіпріяна Томашевича 1672 року. Також вона захищала жителів міста від османських захоплень.

За словами Павла Нечитайла, пізніше тут була встановлена гарматна майстерня - людвисарня. Про це відомо з історичних джерел, однак поки що цьому немає вагомих археологічних підтверджень. Під час будівництва міського бульвару у 1830-х роках вежа повністю була засипана.

"Відкопана вежа – нова для Старого міста. Зараз її може оглянути будь-хто. Однак дуже хочеться сподіватись, що незабаром вона стане ще одним музейним об'єктом", - зізнається Павло Нечитайло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Помпеї знайшли жертв давньої катастрофи

Також під завалами дослідники знайшли 2 мідні казанки періоду турецької окупації Кам'янця, аналоги яких є у Будапештському музеї. Роботу над розкопами археологи продовжуватимуть ще які мінімум 2 тижні.

Як повідомлялося раніше, на Закарпатті розміщені 5 замків, які руйнуються або майже зруйновані. Про це, під час круглого столу в Закарпатській ОДА щодо ситуації з Невицьким замком, повідомив головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Томаш Сопко.

Зараз ви читаєте новину «У Кам'янці-Подільському археологи знайшли вежу, яка 200 років була під землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути