субота, 30 грудня 2017 04:20

У Григорія Распутіна випустили 11 куль

У Григорія Распутіна випустили 11 куль
Григорій Распутін. Фото: Вікіпедія

30 грудня 1916 року у Петрограді змовники на чолі з князем Феліксом Юсуповим і великим князем Дмитром Павловичем вбили царського фаворита 44-річного Григорія Распутіна. Він обіцяв вилікувати хворого на гемофілію царевича Олексія. Распутін мав необмежений вплив на імператорську сім'ю і втручався у вирішення державних справ.

Распутін до 34 років жив у сибірському селі Покровське. Називав себе знахарем. 1903-го Распутіна везуть у Санкт-Петербург. Єдиний син імператора – 3-річний Олексій – має гемофілію, хворобу крові. Григорій читає над хлопчиком молитви, готує ліки з трав, використовує навіювання та гіпноз. Царевич швидко йде на поправку. Олександра Федорівна просить залишити Распутіна при дворі. Поступово він починає впливати на російську політику. Рекомендує імператору на державні пости друзів, влаштовує дітей знайомих у найкращі гімназії столиці, намагається просунути зручні йому закони. Миколі доносять, що Распутін влаштовує оргії з жінками в бані, на обідах напивається до безпам'ятства. Але той не вірить. Ходять чутки, що Распутін підливає імператору в їжу дурман, а імператриця – його коханка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олекса Гірник спалив себе на могилі Тараса Шевченка

Зупинити Распутіна вирішує князь Фелікс Юсупов (1887–1967). Йому допомагають двоюрідний брат імператора Дмитро Павлович і політик Володимир Пурішкевич. Запрошують Распутіна на різдвяну вечірку. У солодощі та вино підсипають ціанистий калій. Князь не витримує, хапає пістолет і стріляє Григорію в серце. Той падає. Юсупов мацає пульс – його немає. Раптом знахар підводиться. Відкриває очі і починає кричати. Распутін вибиває двері й біжить на вулицю. Змовники стріляють услід. Загалом випускають 11 куль. Тіло Распутіна зв'язують і викидають у річку Малу Невку. Наступного дня воно спливає. При розтині з'ясовується, що отруєний смертельною дозою, зрешечений кулями Распутін під водою опритомнів і намагався виплисти з-під льоду. Навіть розв'язав мотузки. Смерть настала від того, що в легені потрапила вода.

Змовникам призначають символічне покарання. Юсупова відправляють на заслання у власний маєток. Дмитра Павловича – на службу в Персію. Тіло Распутіна хоронять у каплиці в Царському Селі. Через три місяці невідомі напишуть на могилі німецькою: "Тут похований собака". Після Лютневої революції 1917-го тіло спалять.

Зараз ви читаєте новину «У Григорія Распутіна випустили 11 куль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути