Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2018 08:20

У фортеці в Кам'янці-Подільському розмістили штаб російського фронту

У фортеці в Кам'янці-Подільському розмістили штаб російського фронту
Фортеця в Кам'янці-Подільському. Фото: Вікіпедія

23 березня 1928 року у Харкові Рада Народних Комісарів УРСР видала Постанову "Про оголошення замку-фортеці в місті Кам'янці-Подільському державним історико-культурним заповідником". Відповідно до цієї Постанови замок у межах старовинних його стін і земляних валів з усіма старовинними фортечними спорудами, Руською та Польською брамами, вежею Стефана Баторія було оголошено державним історико-культурним заповідником і передано з усім майном у відання наркомату освіти УРСР.

Фортеця в Кам'янці-Подільському побудована в кінці XII - на початку XIII ст., через 150-200 років, після заснування міста на острові. З самого початку і майже до кінця XV ст. вона являла собою феодальний замок, в якому постійно жили удільні князі та бояри. Укріплення пригорода починались біля самого мосту, який з'єднує Старе місто на острові з фортецею. Тут, біля самого мосту, стояла Червона башта, в якій були ворота, що вели в Пригород (в нижню частину фортеці). На ніч вони закривались залізною решіткою, яка спускалась на ланцюгах з верху башти. Червона башта була побудована в XIII ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Федоров у Львові видавав книги для дорослих і дітей

У період XV – XVIII століть Річ Посполита та Османська імперія по черзі перебирають на себе права володіння Кам'янець-Подільською твердинею. Незадовго після польсько-литовської війни Камянець, перейшовши у польське підпорядкування, отримує статус королівського міста. Фортеця укріплюється. За роки панування Речі Посполитої місто стало осередком польських військ. В 20 столітті Кам'янець-Подільська фортеця, історія якої на той час нараховувала біля 10 змін влади, знову переживала буремні часи, доки не стала столицею УНР. У складі володінь вже Російської імперії, фортеця стала суворим виправним закладом. У башті свого часу був ув'язнений відомий повстанський ватажок Устим Кармелюк. Про те, як йому вдалось втекти звідти, досі ходить багато легенд. Під час Першої світової війни тут розмістили штаб російського фронту.

Площа заповідника становить 121 гектар. Це Старе місто, затиснене в петлі річки Смотрич, а також прилеглий каньйон Смотрича, Замковий міст, комплекс Старого й Нового замків. Пам'ятки Нового плану, Руських і Польських фільварків не є об'єктами заповідника. Замок вражає своєю неприступною красою, його обрали для зйомок режисери таких фільмів, як "Той, хто пройшов крізь вогонь", "Устим Кармелюк", "Тарас Бульба", та інших. Місто Кам'янець-Подільський називають квіткою на камені. Воно знаходиться на кам'яному острові, який зі всіх боків омиває річка Смотрич. Число його архітектурних пам'яток доходить до 100. Фортеця зокрема знаходиться у межах історико-архітектурного заповідника "Кам'янець", який входить до "Семи чудес України".

Хотинська фортеця - фортеця 13–18 століття у місті Хотин на Дністрі, що у Чернівецькій області, Україна. Сьогодні на території фортеці розташований Державний історико-архітектурний заповідник "Хотинська фортеця". Одне з семи чудес України. Хотинська фортеця веде свій початок від Хотинського форту, що був створений у 10 столітті князем Володимиром Святославичем як одне із порубіжних укріплень південного заходу Русі, у зв'язку з приєднанням до неї буковинських земель. Форт, який згодом було перебудовано у фортецю, знаходився на важливих транспортних шляхах, що з'єднували Київ із Пониззям (пізнішим Поділлям), і Придунав'ям.

Зараз ви читаєте новину «У фортеці в Кам'янці-Подільському розмістили штаб російського фронту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути