вівторок, 11 червня 2013 18:44

У Дніпропетровську покажуть фотографії затоплених порогів
5

Фото: Фото: varjag-2007.livejournal.com

14 червня о 15-й годині в Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького відкривається фотовиставка "Крізь час порогами Дніпра", на якій будуть представлені унікальні фотографії кінця 19 - початку 20 ст. з фондів музею та сучасні фотографії відомого фотографа Павла Маменко.

Про це повідомляє Національний історійческій музей імені Яворницького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну називали Сарматією, Скіфією, Terra Cosacorum - триває виставка стародавніх мап

Як повідомляє музей, дніпровські пороги протягом тисяч років відігравали велику роль в історії людства. Знаменитий шлях "із варяг у греки", козацькі походи на "чайках", торгівля, війни, подорожі та навіть відпочинок - все це не обходилося без гірських порогів на Дніпрі, які потрібно було долати. Але в 1932 р., після будівлі величезної греблі Дніпрогесу, пороги були затоплені водами Дніпровського водосховища. На виставці городяни зможуть ознайомитися з оригіналами фотографій перших катеринославських фотографів, кольоровими листівками з видами вже затоплених порогів.

Значна частина оригінальних зображень оброблена і представлена ??у збільшеному форматі дніпропетровським фотографом Сергієм Гуназа для того, щоб сучасний глядач зміг у всіх деталях розглянути дивовижні місця на Дніпрі. Поруч з історичними видами Дніпра, на виставці будуть представлені сучасні фотографії дніпропетровського краєзнавця та фотохудожника Павла Маменка, які були зроблені в результаті подорожі по місцях колишніх дніпровських порогів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гітлер ледь не потрапив у полон у Запоріжжі

"Відвідувачі виставки зможуть здійснити фотомандрівку крізь час, побачивши Дніпро таким, яким його бачили наші предки, і таким, яким він є зараз. І головне - дізнатися історію порогів, що сталося з цим унікальним явищем природи, і можна буде побачити пороги такими, якими вони були колись. А також відкрити для себе одну з граней діяльності Д.І. Яворницького, людини, подорожувала по порогах, написала їх історію а також намагалася зберегти пам'ять про них для нащадків "- повідомляє прес-служба Національного історичного музею ім. Яворницького.

Автори виставки оголошують інтернет-конкурс сучасних фотографій Дніпра і тих місць, де колись були пороги. Всім бажаючим пропонується здійснити власну подорож цими історичними місцями, зробивши сучасні яскраві фото Дніпра, залишків порогів, мальовничих берегів, направити їх на музейну поштову скриньку [email protected] або розмістити в соціальних мережах "ВКонтакте" або "Facebook" в групі "Дніпропетровський національний історичний музей "з підписом" Дніпровські пороги "(про умови фотоконкурсу більш докладно на сайті музею). Кращі фотороботи, оцінені журі, будуть представлені на фотовиставці до Дня Міста 2013, а також увійдуть до скарбниці музейного фонду.

Зараз ви читаєте новину «У Дніпропетровську покажуть фотографії затоплених порогів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути