понеділок, 23 березня 2020 18:13

У церкві під підлогою виявили скарб

У церкві під підлогою виявили скарб
У горщику виявили близько 500 давніх монет Фото: thehistoryblog.com

Археологи виявили скарб із 500 монет XVIII ст. під підлогою церкви села Обішовце, Словакія. Знахідка була прихована в керамічному горщику накритому каменем.

Монети використовували як заробітню плату місцевим шахтарям. Їх карбували самостійно монетні двори копалень тодішньої Верхньої Угорщини, якій належали землі сучасної Словакії. У шахтах із початку IX ст. добували мідь, залізо, срібло та дорогоцінне каміння. У XV ст. 5 основних шахтарських поселень, зокрема і місто Кошице, об'єдналися для просування своїх економічних інтересів, повідомляє The History Blog.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівельники викопали стародавній скарб

Окрім шахтарських, у горщику знайшли й срібні монети загорнуті у лляну тканину та декілька давніх польських монет. Найбільш ранню монету датували 1702 роком.

Припускають, що скарб приховали під час значних політичний і релігійних потрясінь, що охопили країну наприкінці XVII на початку XVIII ст. Можливо, священик із місцевої церкви та парафії збирав гроші та заховав їх під підлогу, не розповівши про це нікому.

Будівельники знайшли скарб давніх монет у Кракові. Будівля, яку готували під квартири та готель, колись належала чернечому ордену. З її підвалу вдалося витягнути 10 тис. рідкісних мідних монет XVIII ст. У той час Річчю Посполитою правив її останній король Станіслав II Понятовський

Зараз ви читаєте новину «У церкві під підлогою виявили скарб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути